Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile Kent Konseyi Kadın Meclisi öncülüğünde 23-24-25 Mayıs tarihleri arasında Dağkapı Meydanı’nda “Amed Kadın Emeği ve Kültür Sanat Buluşması” düzenlenecek. Kadınların emeğine, kültürüne ve sanatına ev sahipliği yapacak buluşmada, kentteki kadın üretiminin, kültürel ve sanatsal çeşitliliğinin görünür kılınması amaçlanıyor.
KOLEKTİF EMEK VE ÜRETİM
Etkinlik ile Diyarbakır’da yaşayan kadınların üretim alanlarında yaşadığı deneyimlerin paylaşılması, kültürel mirasın yaşatılması ve kadınlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Etkinlikte hedef kitle kadın sanatçılar, zanaatkârlar, yazarlar, ev emekçisi kadınlar, kadın odaklı sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri, kültür-sanat alanında faaliyet yürüten kadınlar, yerel yöneticiler, akademisyen ve araştırmacılar olarak belirlenirken, kadınların dayanışma ruhuyla hem sanatsal hem ekonomik üretim alanlarında güçlenmesi ve kolektif bir belleğin oluşturulması hedefleniyor.
KADIN KOOPERATİFLERİ İLE BİR ARAYA GELİNECEK
Buluşma kapsamında Diyarbakır’da bulunan kadın kooperatifleri ve kadın odaklı sivil toplum kuruluşları ile bir dizi toplantı yapılacak. Söz konusu toplantılarda hem etkinliğe katkı sunma hem de içerik belirleme süreçlerine kadınlar doğrudan dâhil edilecek. Yapılan tartışmalar kapsamında kadınların kültürel mirası ve çok dilli yapısı göz önünde bulundurularak, etkinliğin zengin bir içerikle düzenlenmesi planlanıyor.
GERÇEKLEŞTİRİLECEK ETKİNLİKLER
Buluşma kapsamında el emeği ürünler pazarı ve stant alanı, atölye çalışmaları (dokuma, seramik, yazı, resim vb.), paneller ve söyleşiler (kadın emeği, kültürel hafıza, toplumsal cinsiyet), film gösterimleri ve sahne performansları ile yerel mutfak kültürüne dair tanıtım etkinlikleri ve müzik ve sahne sanatları gibi bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.
“BİR YILDIR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ”
Buluşmaya dair bilgi veren Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Özden Gürbüz Sümer, sahada ve Kadın Yaşam Merkezlerinde bir yıldır yürüttükleri çalışmalarda ve buluşmalarda kadınların ekonomik alanda istihdam ve kendi üretimlerine dönük taleplerinin açığa çıktığını söyledi. Sümer, kadınların bir araya gelerek üretimlerini sergilemeye ve dayanışmaya ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.
KADINLARIN TALEPLERİ İLE AÇIĞA ÇIKTI
“Ne yapabiliriz?” sorusu üzerine yola çıktıklarını ve uzun soluklu görüşmeler noktasında kadınların üretime geçmek ve ürünlerini sergilemek istediklerini ifade ettiklerini aktaran Sümer, “Bu anlamda fikir olarak böyle başladı. Hem onlara bir pazar alanı açmak hem dayanışmayı örmek hem de kentteki diğer kadınlarla buluşmayı sağlamak için böyle bir organizasyonu düşündük” diye konuştu.
“YALNIZCA EMEK BULUŞMASI DEĞİL”
Söz konusu buluşmanın yalnızca emek alanında yapılan bir buluşma olmadığına dikkat çeken Sümer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun süredir kentte kadınların kültür sanatla buluşmalarına ihtiyaç olduğu ortada. Özellikle mahallelerdeki kadınların bu bir araya gelişlere ihtiyaçları olduğunu tespit ettik ve daha geniş kapsamlı; kentteki yerel dinamiklerle kooperatiflerle ve yaşam merkezlerindeki üretimle de ortaklaşarak böyle bir şeyi açığa çıkardık.”
“DİYARBAKIR İÇİN GELENEKSELLEŞMESİNİ İSTİYORUZ”
Kadınların ne dikeceklerine kendilerinin karar verdiğine vurgu yapan Sümer, “Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak onlara yer ve malzeme desteği sunarak böyle bir çalışmaya adım attık. Gönül ister ki bu çalışma daha da kapsamlı hale gelerek yaygınlaşsın ve Diyarbakır için geleneksel bir şeye dönüşsün. O yüzden tüm kadınları; bu emek ve kültür sanat buluşmasında bizimle olmaya, üreten kadınlarla olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.