Geçtiğimiz günlerde merkez Sur ilçesi İç Kale’de bulunan tarihi Hz. Süleyman’daki doğal kaynak suyun kirli çıktığı haberleri üzerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ ekipleri tarafından analiz edildi. Çıkan rapor sonuçlarına göre tarihi camide bulunan ve her gün yüzlerce kişinin içtiği doğal kaynak suyuna ‘içilebilir’ onayı geldi.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, vatandaşlardan gelen talep üzerine Hz. Süleyman Cami’de su sistemi için harekete geçti. Ekipler, tarihi alanda tam otomatik klor dozaj sistemi kurarak doğal kaynak suyu dezenfekte işlemini gerçekleştirdi. Uzman ekipler, çalışmanın ardından numuneleri içme suyu analiz laboratuvarında incelemeye aldı. Numunelerde halk sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir bakteriyolojik oluşuma rastlanmadı.

Öte yandan ekipler, Hz. Süleyman Cami tarihi su sisteminde dezenfekte çalışması yürüttüğünü duyurdu. 

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, çalışmanın yapıldığı yerde incelemede bulundu.

“SUYUN DEZENFEKTE ÇALIŞMALARI BAŞLANDI”
Hz. Süleyman Cami’de akan suyun şehir şebeke sistemi içinde yer almadığını vurgulayan Tutşi, şöyle konuştu:

Diyarbakır’da toplu taşıma için yeni uygulama! 81 ilde geçerli olacak Diyarbakır’da toplu taşıma için yeni uygulama! 81 ilde geçerli olacak

“Hz. Süleyman Camii çeşmelerinde akan tarihi doğal kaynak suları, Vakıflar Genel Müdürlüğünün sorumluluk alanında bulunan Amida Höyük altından gelmektedir. Burası Arkeolojik höyük alanındaki tarihi su kaynağından beslenmektedir. Bu sistem tarihi, münferit ve Höyük koruma alanına özgü bir sistemdir. Bu yapılar gerek Arkeolojik ve gerekse tarihi kazı alanlarında olduğundan DİSKİ kent içme suyu sisteminden bağımsızdır. DİSKİ Genel Müdürlüğü, Kent içme suyu sistemine bağlı olmamasına rağmen, Genel Müdürlüğümüzce Halk Sağlığı göz önünde bulundurularak gerekli çalışmalar başlatılmış ve tam otomatik klor dozaj sistemi kurularak doğal kaynak suyu dezenfekte edilmeye başlanmıştır.”

“DİYARBAKIR’DA SU ÇEŞMEDEN İÇİLİR”
Ekiplerin bölgede hassas bir çalışma yürüttüğüne dikkat çeken Tutşi, şunları ifade etti: 

“Ekiplerimizin sistemi kurduktan sonra su numuneleri alınarak içme suyu laboratuvarımızda analizleri yapılmıştır. Yapılan su analizleri sonucunda Halk Sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir bakteriyolojik oluşuma rastlanmamıştır. Kent genelindeki içme suyu sistemimize bağlı tüm ünitelerde devamlı olarak su sağlığı ve kalitesi kontrolleri yapılmaktadır. Diyarbakır’da su çeşmeden içilir.”

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik