Kürtlerin, Fasların, Arapların, Azerilerin genel kültürünü yansıtan tandır ekmeği veya nanê tenûrê, asırlardır insanların sofralarından eksik olmuyor. Diyarbakır’ın en turistik ilçesi olan Sur ilçesinin Melik Ahmet Mahallesinde tandır ekmeği yapılan alanda vatandaşlar yıllardan beridir “nanê tenûrê” geleneğini sürdürmeye devam ediyor.
KADINLAR “NANÊ TENÛRÊ” GELENEĞİNİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDİYOR
Yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış bir çukur veya toprağın üzerinde kubbe şeklinde yine çamurla sıvazlanarak yapılan fırında pişirilen ekmeğin hamuru da özel olarak hazırlanıyor. 400 gramlık ekmeğin 18 lira olduğu Diyarbakır’da kadınlar genellikle fırından ekmek almadıklarını söyledi. Hem geleneği sürdürmek hem de ekmek fiyatlarının çok yüksek olduğunu o yüzdenden kendi ekmeklerini kendilerinin pişirdiklerini söylediler. Kadınlar genellikle ya sabahın erken saatlerinde ya da akşama doğru tandır ekmeğini yaptıklarını söylediler. Kavurucu sıcaklardan dolayı öğlen saatlerinde kimsenin ekmek pişirmediklerini ifade ettiler.
DUVARLAR TANDIR YAPAN KADINLARLA BOYANDI
Kadınların bu geleneği sürdürmesi kaybolmaması adına Kayyım döneminde Sur Belediyesi kadınlara özel bir yer yaptığı duvarların ise tandır yapan kadınlarla boyandığı öğrenildi.
GELENEK FIRINLARDA DA SÜRDÜRÜLÜYOR
Öte yandan Diyarbakır’daki bazı fırınlarda da tandır ekmeği yani “nanê tenûrê geleneği sürdürülüyor.