Merkez Yenişehir ilçesi Fabrika Mahallesi’nde Cemal Zaman isimli vatandaş, 14 Ekim 2022 tarihinde oturduğu Hayatkent Sitesi önünde bulunan tren yolundan fırından ekmek aldıktan sonra demiryolundan karşıya geçmek isterken lokomotifin çarpması sonu hayatını kaybetti. Bir yıl önce Ankara Güney Ekspresi’nin çarpmasının ardından Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Cemal Zaman 29 Ekim 2022’de hayatını kaybetti. Zaman’ın eşi ve çocukları Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve ilgili belediyeler hakkında ihmalden dolayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’nde de tazminat talepli tam yargı davası açtı.

Zaman'ın ailesi ve avukatları, ölümün TCDD ve belediyelerin sorumsuzluğu nedeniyle yaşandığını belirtirken, bilirkişi heyeti olay bölgesinde 28 Şubat’ta keşif yapacak.

Cemal Zaman

KAÇAK YOLA PARKE DÖŞENDİ
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Müdürlüğü (TCDD) ve Yenişehir Belediyesi’nin olayda ağır kusurlu olduğunu ifade eden Cemal Zaman'ın eşi ve çocukları Yenişehir Belediyesi’ne karşı açtığı tazminat davasında şu hususları dile getirdi: “Belediyeniz söz konusu olayda ağır kusurludur. Bahse konu demir yolunun her iki tarafı demir bariyerlerle örülüdür. Bahse konu bariyerler 3 noktada profesyonelce kesilmiş olup yaya kullanımına açılmıştır. Belediyeniz ise demir bariyerlerin dış kısmına çim ekimi yaparak yeşillendirme çalışması yapmıştır. Ancak belediyenizce yapılan çalışmada bahse konu kesik bariyerin olduğu yere parke taşı döşenmiş, döşenen parkelerin etrafına peyzaj çalışması yapılmıştır. Tren güzergahı olan demir yolları gibi idarenin tehlikeli faaliyetinin olduğu bir noktada idareniz tarafından tren geçişi için hiç bir yasal uyarı, sinyalizasyon düşünülmeden; yasal yol yapılmıştır.”

DEMİRYOLUNDA GÜVENLİK SORUNU
Cemal Zaman'ın yaşam hakkının ihlal edildiğine dikkat çekilen davada devletin kurumlarının kişinin yaşam hakkını koruma görevi hatırlatılarak, şu ifadelere yer veriliyor: “Demiryolu taşımacılığı faaliyeti niteliği itibarıyla kişilerin yaşamı ve vücut bütünlüğü bakımından birtakım riskler içermektedir. Bu tehlikeli olma durumu nedeniyle kamu makamları, demiryollarının işletilmesinde gerekli güvenlik tedbirlerini almalı; trenlerin seyrüseferinde veya gar ve benzeri işletmelerde istenmeyen ölüm ve yaralanma olaylarının önüne geçmek için makul ölçüler çerçevesinde gerekenleri yapmalıdır.” 

HERKES SUÇU BİRBİRİNE ATIYOR
Davada, Belediyenin yaya yolu yapması, parke taşı döşemesi, alanda peyzaj çalışması yapması ancak bütün bunlara karşın söz konusu yolda hiçbir uyarı levhasının, sinyalizasyonun bulunmaması, kaçak yola vatanddaşları teşvik eden ancak gerekli uyarıları yapmayan belediyenin bahsi geçen kusurları olarak dile getirildi. Yenişehir Belediyesi ise söz konusu kusurların Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar Belediyesi ve Devlet Demiryolları’na ait olduğunu ileri sürdü. Kayapınar Belediyesi ise kazanın meydana geldiği alanın Yenişehir Belediyesi ve TCDD’nin sorumluluğunda olduğunu iddia ediyor. 

Devlet Demiryolları ve ilgili belediyeler kazanın meydana geldiği alanın 200 metre ilerisinde üst geçit, 300 metre gerisinde hemzemin geçidin var olduğunu ileri sürerek, kusuru yaşamını yitiren vatandaşa yüklemeye çalıştığı belirtiliyor.

ZAMAN'IN AİLESİNDEN ÇAĞRI
Zaman ailesi adına konuşan Fethi Zaman, olaydan başta TCDD Diyarbakır Müdürlüğü olmak üzere, Büyükşehir, Yenişehir ve Kayapınar belediyelerini sorumlu tutarak, cezalandırılmalarını talep etti. Zaman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kazanın yaşandığı bölge şehrin en yoğun geçiş bölgelerinden. Olay bölgesinin hemen yakınında şehrin Forum AVM'si ve genişçe parklar bulunmakta. Babama trenin çarptığı yolu, "kaçak geçiş" olarak tanımlıyorlar! Madem öyle, o geçişin peyzajını kim yaptı? O çitleri kim kesti? Madem "kaçak geçiş",  Yenişehir ve Kayapınar belediyeleri o yolun parke taşlarını ve peyzajını yapmak suretiyle, neden vatandaşa geçmesi için daha cazip kıldı?

DAVA AVUKATININ AÇIKLAMASI 
Davanın avukatlarından Nurettin Zaman'nın konuya ilişkin açıklaması şöyle: “TCDD yaptığımız idari başvuruda ilkin sökülen demir çit panellerin tespiti halinde yeni çitlerin örüldüğüne ilişkin sorumluluğun kendilerinde olduğunu dile getirmelerine rağmen dava aşamasında böyle bir sorumluluğun kendilerinde olmadığını ilgili belediyelerde olduğunu savunmuştur. Belediyeler ise, söz konusu parke taşı döşeme ve peyzaj çalışmasının kim tarafından yapıldığına cevap vermekten kaçınırken olayla ilgili sorumluluğu belediyeler birbirine yükleyerek sorumluluktan kaçmaktadırlar.”

BİR AY SONRA AYNI YOLDA YİNE ÖLÜMLÜ KAZA
Öte yandan Cemal Zaman’ın hayatını kaybetmesinden yaklaşık bir ay sonra aynı yolda ikinci ölümlü kaza yaşandı. Kayapınar ilçesi Huzurevleri Mahallesi'nde meydana gelen kazada tek vagonlu tren, Sanayi Sitesi arkasında bulunan rayların üzerinden karşıya geçmek isteyen Emrah Gök'e çarptı. Gök, olay yerinde hayatını kaybetti.

Kaynak: Haber Merkezi