Birçok yörede yapılmasından dolayı meftunenin tarifi ve malzemeleri yörelere göre değişiklik gösterebiliyor. Mardin usulü meftune kurutulmuş sebzelerle yapılırken,  Diyarbakır’da ise taze sebzelerle yapılıyor. Yaz aylarında patlıcan, kış aylarında ise bakla ya da kabak kullanılarak yapılıyor. 

İşte meşhur Diyarbakır bakla meftune tarifi ve malzemeleri:

Diyarbakırlı iş insanı bir ihale daha aldı! Karar Resmi Gazete’de Diyarbakırlı iş insanı bir ihale daha aldı! Karar Resmi Gazete’de

750 gram dövülmemiş pirzola
500 gram bakla
1-2 adet sivri biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı tane sumak
2 yemek kaşığı sadeyağ veya 1 çay bardağı sıvı yağ
Pul biber
Tuz
2-3 diş sarımsak

Sumağa iki su bardağı su ilave edilerek bekletilir. Ete tuz, domates salçası ve biraz sumak suyu ilave edilerek karıştırılır. Tencerede yağ eritilip et ilave edilir. Biraz kavrulur. Bakla yıkanıp ayıklanır, doğranır. Sonra sivri biber doğranıp, ete katılır. Bir iki karıştırılıp sumak suyu ilave edilir. Beş su bardağı su eklenerek tuzu kontrol edilir. Biber acı değilse pul biber ilave edilir. Dövülmüş sarımsakla servis yapılır.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi