Diyarbakır’ın depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Mahsun Çiya Korkmaz, ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda belirsizliğin sürdüğünü belirtti. Özellikle eski mahallelerinde ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyaç̧ duyulduğunu vurgulayan Başkan Korkmaz, ancak bu dönüşümün kentsel dönüşüm mü, yerinde dönüşüm mü yoksa bina güçlendirme yöntemiyle mi yapılması gerektiğine dair net bir yol haritasının olmadığını ifade etti.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Mahsun Çiya Korkmaz

“BU MAHALLELERDE CİDDİ BİR DESTEĞE İHTİYAÇ̧ DUYULUYOR”
Özellikle Bağlar ilçesindeki Bağcılar Mahallesi dışında kalan 11 mahallenin depreme dayanıklılığı konusunda büyük eksiklikler olduğuna dikkat çeken İMO Başkanı Mahsun Çiya Korkmaz, “Şehitlik, Şeh Şamil, Körhat, 5 Nisan Mahallesi gibi yerlerde binaların teknik anlamda dönüşüme ihtiyacı var. Aynı şekilde Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri Mahallesi ve Yenişehir ilçesindeki Şehitlik Mahallesi de riskli bölgeler arasında. Bu mahallelerde ciddi bir desteğe ihtiyaç̧ duyuluyor. Bu destek kentsel dönüşüm mü olur, güçlendirme mi olur yoksa farklı projeler mi geliştirilir, bunu teknik ekipler ve sosyologlar belirlemeli” diye konuştu.

Diyarbakır’ın en yoğun hayvan hastanesi Dicle Üniversitesi’nde! Diyarbakır’ın en yoğun hayvan hastanesi Dicle Üniversitesi’nde!

“DİYARBAKIR’I DEPREME DAYANIKLI HALE GETİREBİLİRİZ”
Diyarbakır’da yapı denetimine tabi olmayan çok sayıda bina bulunduğunun altını çizen Korkmaz, “Kent genelinde mühendislik hizmeti almamış̧, ruhsatsız ve denetimsiz yapıların oranı yüzde 60’ın üzerinde. Bu büyük bir risk oluşturuyor. Geçmiş̧ yıllarda bazı ilkesel kararlar alınmış olsa da halen daha kaçak ve dayanıksız yapıların varlığı büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Özellikle eski yapı stokunun büyük bir kısmının 50 binin üzerinde bina ile ciddi bir güçlendirme ve dönüşüm sürecine girmesi gerekiyor. Belediyeler elinden geleni yapıyor ancak devletin yerinde ve kentsel dönüşüm için özel bir fon oluşturması gerekiyor. Deprem sonrası bazı bölgelerde destek sağlandı ancak riskli binaların tamamına yönelik bir finansman planı yok. Bu fonun konut, bina ya da mülkiyet bazında oluşturulabilir. Teknik olarak ilgili tüm kurumlar bu sürece dahil olmalı ve uzun vadeli bir yol haritası belirlenmeli. 50 binin üzerindeki yapının dönüşümü elbette bir anda olmaz ama 5, 10 ya da 20 yıl içinde Diyarbakır’ı depreme dayanıklı hale getirebiliriz” dedi.

“DEPREM KAPIDA, HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”
Diyarbakır’ın iki büyük fay hattının arasında yer aldığını hatırlatan Korkmaz şunları kaydetti, “Deprem kesin olacak. Belki yarın, belki 10-15 yıl sonra. Ama enerjinin biriktiği ortada. Önemli olan depreme hazırlıklı olmak. Kaçak yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor. Vatandaşlar da bilinçli olmalı ve ruhsatsız yapılardan ev almamalı. Eski yapıların güçlendirilmesi elzem ama yeni yapıların da usulsüz inşa edilmesinin önüne geçilmezse sorunlar katlanarak büyür.”

Muhabir: Abdullah ÇAKIL