Diyarbakır, yaklaşık 12 bin yıllık tarihiyle dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Mezopotamya ile Anadolu’nun kesişim noktasında yer alan kadim şehir Diyarbakır, Hurriler, Mitanniler, Asurlar, Persler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Emeviler, Akkoyunlular, Abbasiler, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından dolayı pek çok uygarlık burada iz bırakmıştır. Peki, dünyada 27 sahabeyi avlusunda bulunduran tek caminin Diyarbakır’daki Hz. Süleyman Camisi olduğundan haberiniz var mıydı?
TARİH BOYUNCA STRATEJİK VE TİCARİ BİR MERKEZ OLMUŞTUR
5 bin 800 metrelik uzunluğuyla şehrin simgesi konumunda bulunan tarihi Diyarbakır surları, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun ikinci savunma duvarı olarak kabul edilir. İç Kale, Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri ile çevrili şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Amida Höyük, şehrin en eski yerleşim noktasıdır. Diyarbakır, kültürel çeşitliliği, zengin mutfağı ve tarihi camileri, kiliseleri, hanları ile de öne çıkar. Özellikle Ulu Camii, Anadolu’nun en eski camilerinden biridir. Şehir, tarih boyunca stratejik ve ticari bir merkez olmayı başarmıştır. Buradan yola çıkarak, iç Kale yerleşkesinde bulunan Hz. Süleyman Camii’nin dünyada bahçesinde 27 sahabe bulunduran tek cami olduğunu da söyleyebiliriz.
İŞTE DEFNEDİLEN 27 SAHABENİN İSİMLERİ
Şehrin fethi sırasındaki ilk çatışmalarda şehit olup Hazreti Süleyman Camii civarında defnedilen 27 sahabe ismi ise şöyle: Süleyman b. Hâlid b. Velid (ra), Rıdvan (r.a.), Mes'ûd (r.a.), Beşir (r.a.), Hamza (r.a.), Amr (r.a.), Şu'be (r.a.), Sâbit (r.a.), Zeyd (r.a.), Zeyd (r.a.), Halid (r.a.), Halid (r.a.), Nu'mân (r.a.), Muhammed (r.a.), Muhammed (r.a.), Abdullah (r.a.), Abdullah, Abdullah (r.a.), Hasan (r.a.), Hasan (r.a.), Ka'b-i Zişan (r.a.), Fudayl (r.a.), Mâlik (r.a.), Fahr (r.a.), Ebu'l-Hamd (r.a.), Ebu Nasr (r.a.), Muğire. (r.a.).