Maraş merkezli 6 Şubat 2023 günü saat 04.17’de, 7.7 büyüklüğünde, tarihin gördüğü en büyük depremlerden birisi gerçekleşmişti. Deprem Diyarbakır dahil 11 ili etkiledi. Deprem Diyarbakır’da 414 kişinin hayatını kaybetmesine, 912 kişinin yaralanmasına, 1’i boş olmak üzere 7 binanın (Galeria, Hisami, Dündar, Serin 2, Yoldaş, Sözel Apartmanları) yıkılmasına ve binlerce konutun ağır ya da orta hasar almasına sebep oldu.

Galeria Sitesi

Diyarbakır’da turizm hedefi açıkladı! Turist sayısı belli oldu Diyarbakır’da turizm hedefi açıkladı! Turist sayısı belli oldu

GALERİA SİTESİ
Yenişehir ilçesinde kentin ilk alışveriş merkezi olarak 1999'da yapımı tamamlanan, 4 katlı alışveriş merkezi, 8 katı da 4 bloklu 128 daireden oluşan Galeria Sitesi'nin B Bloku 6 Şubat 2023 tarih ve saat 04.14’te yaşanan ilk depremde yıkılmıştır. Galeria’da 89 kişi yaşamını yitirmiş ve 22 kişi de yaralanmıştır.

Sözel Apartmanı

SÖZEL APARTMANI
Diyarbakır'da 6 Şubat depreminde yıkılan Sözel Apartmanında, 48 kişi hayatını kaybetmiştir. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 2023/8952 numaralı soruşturma kapsamında, Sözel Apartmanı'nın 1994 tarihli yapı ruhsatlarına göre, deprem bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik olan 1975 hükümlerine tabi olduğu, belediye arşiv dosyasında binaya ait 1994 tarihli yapı ruhsatı ekinde mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin bulunduğu tespit edilmiştir.

Hisami Apartmanı

HİSAMİ APARTMANI
Deprem anında Hisami Apartmanı’nda bulunan 135 kişiden 101’i hayatını kaybederken 34 kişi ise yaralanmıştır. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında; binanın 1990'lı yıllarda ruhsatsız ve kaçak olarak yapıldığı, 2007'de imar planına alındığı, yapı ruhsatı, ruhsat ekleri, mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin olmadığı tespit edilmiştir.

Dündar Apartmanı

DÜNDAR APARTMANI
Depremde yıkılan Dündar Apartmanı'nda 38 kişinin hayatını kaybetmiş ve 37 kişi yaralanmıştır. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, Dündar Apartmanı’nın 1992-1999 yılları arasında kaçak olarak yapıldığı ve 2010 yılında imar planına alındığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, yapının belediye arşiv dosyasının bulunmadığına yer verilen raporda, dolayısıyla yapı ruhsatı, ruhsat ekleri, mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin olmadığı, ayrıca binada 2013 ve 2014 yıllarında iki kez yangın çıktığı, binanın yangından etkilenip etkilenmediği araştırılmadan kullanılmaya devam edildiği belirlenmiştir.

Yoldaş Apartmanı

YOLDAŞ APARTMANI
Depremde yıkılan Yoldaş Apartmanı’nda 60 kişi hayatını kaybetmiştir. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen başlatılan soruşturma kapsamında 1994 yılında yapılan Yoldaş Apartmanı ile ilgili yapının belediye arşiv dosyasının bulunmadığı, dolayısıyla yapı ruhsatının ve ruhsat ekinde olması gereken mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin mevcut olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca binanın 1975 deprem yönetmeliğinde tanımlanan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında dahi beton karot numunelerinin söz konusu sınıfı sağlamadığı, betonarme imalatlarının TS500 ile 1975 Deprem Yönetmeliğindeki konstrüktif koşullara uygun olarak yapılmadığı, binanın yapı kullanım izin belgesinin bulunmadığı tespit edilmiştir.

Serin 2 Apartmanı

SERİN 2 APARTMANI
Depremde yıkılan Serin 2 Apartmanı’nda 41 kişi hayatını kaybetmiştir. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, deprem bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik olan 1975 hükümlerine tabi olduğu, belediye arşiv dosyasında binaya ait 1994 tarihli yapı ruhsatı ekinde mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin bulunduğu tespit edilmiştir.

Diyarbakır’da yaşanan deprem felaketinden kaynaklı olarak yıkılan; 

- Galeria Sitesi’nde onaylı veya onaylı olmayan projelere uygun olarak inşa edilmediği, binada yapılan mühürlenme sonrası resmi izin olmadan inşaata devam edilmesine müsaade edildiği, statik betonarme projelerin ve statik hesap raporu ile tesisat projeleri bulunmadığı ve binanın inşa edilmiş durumunun belediye arşiv dosyasında yer alan hiçbir projeye uymadığı,

- Sözel Apartmanı’nın onaylı projelere aykırı olarak inşa edildiği, binanın imar durumuna uygunluğunun kontrol edilmediği ve binanın yapı kullanım izin belgesi düzenlenmeden iskana açıldığı,

- Hisami, Dündar ve Yoldaş Apartmanlarının ise ruhsatsız, projesiz, kaçak ve denetimsiz olarak inşa edildiği tespit edilmiştir.

- Serin2 Apartmanının binanın yapı kullanım izin belgesi düzenlenmeden iskana açılması nedeni ile belediye ve varsa kurum yetkillerinin; binanın ruhsat eki projelere uygun olarak yapılmadığı tespit edilmiştir. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi