Kış meyveleri yerini havalar ısınmaya başlayınca daha hoş kokulu renkli meyvelere bırakmaktadır.
Tadı, rengi, şekli ve kokusuyla dikkatleri üzerine çeken çilek bu aylarda pazarlarda yerini aldı. 1 porsiyon çilek 100 gram, ortalama 35 kcal enerjiye sahiptir. Çilek diğer tüm renkli sebze ve meyveler gibi antioksidan en yüksek meyvelerden biridir. İçeriğindeki elajik asit ve flavonoidler, antosiyanin, kateşin, kuersetin gibi 25 ten fazla antioksidan bulunur.
Gün içinde hava kirliliği, maruz kalınan kimyasallar gibi çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza aldığımız maddeler vücudumuzda toksik etki gösterir ve hastalıklara sebep olan serbest radikallerin üretilmesine sebep olur. Antioksidanlar bu serbest radikallerle savaşarak bizleri birçok hastalığa karşı korurlar. 2013 yılında 93.600 kadın üzerinde yapılan bir çalışma günde 3 porsiyon veya daha fazla çilek, böğürtlen gibi antioksidanlardan zengin meyve tüketen kadınların tüketmeyenlere göre daha düşük kalp krizi riski taşıdığını söylüyor.
Bağışıklığı güçlendirmesi ile bilinen çilek A, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir.Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg’dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.Lif içeren besinler bağırsak dostu olmalarının yanı sıra tokluk süresini uzatarak kilo vermeye de yardımcı oluyorlar. Dünya Sağlık Örgütü günlük 25-30 gram lif alımını öneriyor. Meyve ve sebzeler en iyi lif kaynağı besin gruplarından birisi. 1 porsiyon çilek de yaklaşık 3-4 gram diyet lifi içeriyor.Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında çok faydalıdır.Tansiyonu düşürür.Zararlı maddelerin vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.Vücuttaki sodyumun olumsuz etkilerini yok eden ve kan basıncını azaltan harika bir potasyum kaynağıdır. Hipertansiyon ve çeşitli kardiyovasküler hastalıklarla mücadeleyeek olarak, potasyum açısından zengin bir beslenme genel olarak kap krizi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.Araştırmalara göre çileğin kalp sağlığının korunmasında önemli rolü var. Orta yaşlı kişilerde kalp hastalığı riskini ölçen bir araştırmaya göre, meyveler iyi huylu kolesterol olarak da bilinen HDL kolesterol seviyesini düşürerek, kan basıncı ve kan trombositlerinin işlevini iyileştirebilir. Aynı zamanda kandaki antioksidan seviyesini artırmaya, stresi ve inflamasyonu azaltmaya ve trigliseridi iyileştirmeye yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda LDL kolesterol düzeyini de düşürdüğü tespit edilen çilek, kalp damar sağlığı ve kanserden korunmada da antioksidanlar sayesinde ilk sıralarda gelen bir meyvedir.
Çilek alırken canlı ve kırmızı olanları seçmeye özen göstermeliyiz. Çileklerin lekesiz olmasına, satın aldıktan sonra ise çok bekletmeden tüketilmesine özen gösterilmelidir. Çilek reçeli, marmelat ve süslemelerinin fazla tüketilmesi ise kilo alımına yol açabilir.Vücudumuzu yeterli lifle beslemek için sadece çilek dolu bir kase yeterli olacaktır. Bununla birlikte, çok fazla lif, besin emilimini engeller ve vücuda zarar verebilir.
Bu durumda sindirim sistemimiz bozulabilir ve ishal gibi çeşitli hastalıklara yakalanabiliriz.Çilek genellikle vücut tarafından iyi tolere edilmesine rağmen zaman zaman, özellikle çocuklarda, alerjiye neden olabilir. Çilek, polenle ilişkili gıda alerjisi olarak da bilinen, huş ağacı polenine veya elmaya duyarlı olan kişilerde yan etkilere neden olabilecek bir polen içerir. Çilek yedikten sonra ağızda kaşıntı veya karıncalanma, kurdeşen, baş ağrısı, dudak, yüz, dil veya boğazda şişlik ve solunum problemleri yaşıyorsanız doktora gitmelisiniz. Diyabet hastaları diyetisyen ve doktoru kontrolünde tavsiye ettiği porsiyon miktarı danışılarak tüketilmeli.