Narın Sağlığımıza Faydaları
Cennet meyvelerinden biri olarak bilinen nar pek çok kültürde bereketi, kadını, doğurganlığı simgeler. Nar ılıman iklime sahip bölgelerde daha çok yetişir. Narı salatalarda, tatlılarda, içeceklerde veya meyve tabağımızda bulundururuz. Narı sevmeyen kimse yok gibi. Nar rengini ve aromasını bazı fenolik ve antosiyanin bileşiklerinden alıyor. Bir su bardağını dolduracak 100 gram nar yaklaşık 85 kcal, 19 gram karbonhidrat içerir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir gibi mineraller beta karoten,folat, C Vitamini ve B1,B2,B6 gibi vitaminler içermektedir. 1 kase nar günlük c vitamin ihtiyacımızın 40’nı karşılar. Almamız gereken 20-25 gram posa(diyetlifi) 7 gramını buradan alırız. Böylece tokluk sağlar kilo kontrolünde yardımcı olur. Nar antioksidan içeriği en yüksek meyvelerdendir. Stres, yanlış beslenme, vücutta oluşan serbest radikallerin verdiği hasarı en aza indirir. Vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.
Meme, prostat, kolon gibi kanser hastalıklarında kanser hücrelerin oluşmasına karşı önleyici etkisi vardır. İçerdiği polifenoller sayesinde tansiyonu hafif düşürücü etkisi yaratır. Narın diuretic etkisi de olduğundan vücutta ödemi atar ve idrar söktürücüdür. Yapılan çalışmalarda kötü kolesterol dediğimiz LDL’yi düşürür, serum ACE değerlerinin artması organlar kanla beslenmediği dediğimiz enfarktüs durumu artırırken düzenli nar tüketildiğinde bu değerlerde ciddi düşüşler görülmüştür. Kan damarlarını korur, dammar sertliği riskini azaltır.
Nar bağırsaklar üzerinde ishale neden mikro organizmalar etkisini azaltır ve önler. Aç karına fazla nar tüketildiğinde kabızlık etkisi vardır. Nar kabuğunu kurutup demlemek de ishali azaltıcı etkisi vardır. Gargara yapılarak boğaz ve diş eti enfeksiyonları azaltıcı ve önleme etkisi görülmüştür. Meyvelerden sadece nar çekirdeğinde bulunan punisik asit, hücre yenilenmesinde ve çoğalmasına yardımcı olur,kolojen ve elastin üreterek cildin canlı ve genç kalmasını sağlar. Nar suyu fermente edilirse nar ekşisi oluşur. Daha yoğun kıvamlı olduğundan antioksidan bakımdan nar suyuna gore daha zengindir fakat daha az posalıdır. Piyasada aroma verici, renklendirici, tatlandırıcılar kullanarak yapılan nar ekşileri aynı faydayı sağlamamaktadır. Nar suyu ve ekşisini diyabet hastaları dikkatli tüketmeli bunun yerine porsiyon kontrolü yaparak meyvenin kendisini tercih etmeli. Nar çiçeği kurutulup demlenerek sıcak veya soğuk içilebilir. Gaz ve şişkinliği giderir ve idrar söktürücü etkisi de vardır. Kronik rahatsızlığı bulunan ilaç kullanan hastaların uzun süren artüketmesi için doktoru tarafından onaylanması gerekmektedir.