Diyarbakır mutfağının asırlık tatlarından biri olan Paluze tatlısı, kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor. Osmanlı mutfağından günümüze taşınan bu özel tatlı, hem yerli halkın hem de kente gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Nişasta ve şekerle hazırlanan Paluze, cevizle süslenerek servis ediliyor. Bazı tariflerde ise üzerine pekmez ya da kızdırılmış tereyağı dökülerek tatlının hem lezzeti hem de besleyiciliği artırılıyor. Diyarbakır’a özgü olan bu tatlı, özellikle çay ve kahve eşliğinde tercih ediliyor.
KIŞ AYLARININ FAVORİSİ
Soğuk kış gecelerinde sofraları şenlendiren Paluze tatlısı, özellikle akşam yemeklerinden sonra ikram ediliyor. Pekmezle buluştuğunda daha yoğun ve besleyici bir yapıya kavuşan tatlı, hem geleneksel hem de doğal içeriğiyle dikkat çekiyor. Yöresel tatlara ilgi duyanlar için Paluze, Diyarbakır ziyaretlerinde mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biri olarak öne çıkıyor.
MALZEMELERİ NELERDİR?
4 su bardak su
1 çay kaşığı şeker
2.5 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı kızdırılmış tereyağı veya 1 çay bardağı pekmez
PALUZE TATLISININ TARİFİ NASIL?
1) Nişasta, su ve pekmezi kaynayıp hafif kıvam almaya başladıktan sonra 10 dakika daha kısık ateşte pişirilir ve tereyağı ile cevizi eklenir.
2) Yayvan bir borca döküp soğuyana kadar dışarda bekletilir.
3) 10-12 saat kadar bekletince çok iyi bir kıvama gelip hazır olmuş olur.