2011 tarihinde Yönetmenliğini Murat Saraçoğlu'nun, yapımcılığını Yol Sinema'nın yaptığı, başrollerinde Osman Sonant, Nesrin Cavadzade ve Uğur Polat’ın yer aldığı filmin çekimleri Diyarbakır'da yapıldı. Diyarbakır çekimlerinde başrol oyuncularının yanı sıra Yavuz Bingöl, Ebru Ojen Şahin ve Metin Yıldız da rol aldı. Dram-komedi türündeki film, Karadeniz’in bir köyünden, Diyarbakır’a uzanan ironik ve dokunaklı bir yol hikâyesini konu alır. Film, toplumsal ayrışmaların gölgesinde, insan olmanın ve birlikte yaşamanın imkânlarını sorgulayan sıcak ve samimi bir anlatı sunar.

Diyarbakır’ın en meşhur yemeğinden 5 çeşit var: İşte isimleri ve tarifi Diyarbakır’ın en meşhur yemeğinden 5 çeşit var: İşte isimleri ve tarifi

“YANGIN VAR” FİLMİ ÖZETİ
İtfaiye kamyonları bozulan Karadenizli Çayırbağı beldesine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir itfaiye aracı hibe eder. Karadenizli Koşman itfaiye arabasını teslim almak için hayatında ilk kez Diyarbakır’a ayak basar. Koşman, Diyarbakır’ın zenginliğini görür, Diyarbakır’a ve yaşayan halkına olan tüm algısı alt üst olur. Dönüş yolculuğu sırasında yanında gizemli bir misafir, dışarıda olağanüstü bir doğa, önünde uzun bir yol ve sıra dışı bir macera vardır. Aşk, hüzün ve kahkaha dolu 1.200 kilometrelik yolculuk Koşman ve Diyarbakır’dan kendisine katılan Asya’nın bütün hayatını değiştirir. Aşk, hüzün ve kahkaha dolu yolculuk Koşman ve Diyarbakır’dan kendisine katılan Asya’nın bütün hayatını değiştirir. Diyarbakır’dan Trabzon’a itfaiye kamyonunda bir aşk alevlenir.

TOPLUMSAL KUTUPLAŞMALAR VE ÖNYARGI
Yangın Var filminin ana teması, toplumsal önyargıların sorgulanması ve farklılıklar arasında köprü kurma çabasıdır. Trabzon’un bir köyünde yaşayan emekli bir itfaiyeci olan Koşman, köyüne yeni alınan bir itfaiye aracını Diyarbakır'a teslim etmekle görevlendirilir. Koşman, gönülsüzce bu görevi kabul eder. Çünkü önyargıları ve siyasi bakışı nedeniyle Güneydoğu'ya gitmeye sıcak bakmamaktadır. Ancak yolculuğa tek başına çıkmaz. Ona, Diyarbakır’dan gelen genç bir Kürt olan Azad eşlik eder. İkili arasındaki kültürel, dilsel ve politik farklılıklar başlarda çatışmalara yol açsa da, yol boyunca yaşadıkları zorluklar onları yakınlaştırır. Film, Koşman ve Azad’ın Türkiye'nin farklı coğrafyalarını kat ederken yaşadığı diyaloglar, çatışmalar ve dayanışmalar üzerinden önyargılar, birliktelik, anlayış ve empati gibi temaları işler. Film, güldürürken düşündüren, düşündürürken de kalbe dokunan bir yol hikâyesi arayanlar için sade ama güçlü bir yapımdır.

Muhabir: Remziye ÇELİK