Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’den yapılan paylaşım şöyle: “Diyarbakır’ın ünlü baharatçıKör Yusuf’un Bağdat’tan ve Halep’ten getirdiği baharatlarını çevre köylere ve yakın illere de ulaştırdığı için yalnızca Diyarbakır’da değil bölgede ünlü bir baharatçı olarak tanındığını biliyor muydunuz?


 

YUSUF SEYREK, NAMI DİĞER “KÖR YUSUF”
Keldani toplumunun bir üyesi olan Yusuf Seyrek, namı diğer Kör Yusuf ünlü dükkânını 1930’larda Gazi Caddesinde Sipahi Çarşısının caddeye bakan yüzünde Yemeniciler Sokağın hemen karşısındaki dükkânlardan birinde açar.
 

ÖLÜMDEN VE AYRILIKTAN BAŞKA HER ŞEY BULUNURDU
Dönemin tanıkları tarafından uzun boylu, zarif, akıllı biri olarak tarif edilir. Sol gözündeki rahatsızlık nedeniyle Kör Yusuf olarak anılır. Şinasi Ötük Kör Yusuf’un dükkânını ‘’Yok, yoktu. Ölümden ve ayrılıktan başka her şey bulunurdu.’’ sözleriyle anlatır.
 

Diyarbakır’da “Kadın Emeği ve Kültür Sanat Buluşması” düzenlenecek! Diyarbakır’da “Kadın Emeği ve Kültür Sanat Buluşması” düzenlenecek!

HIRİSTİYAN CEMAATİ DİYARBAKIR’I TERK ETTİ
Fakat 1915 sonrası Gavur Mahallesi etrafında az bir nüfusla varlığını sürdüren Hıristiyan Cemaati politik gelişmeler nedeniyle yavaş yavaş şehri terk etmektedir. Şehrin tüm baharat ihtiyacını karşılayan Kör Yusuf’un dükkânının kaderi de kentteki diğer Hıristiyan toplumun mekânlarıyla benzerlik taşır.
 

YUSUF SEYREK DÜKKANI DEVREDER
Yusuf Seyrek, 1950’lerin sonunda İstanbul’a taşınma kararı almasıyla dükkânını bacanağı Thomas Nalbantoğlu’na devreder. Thomas Nalbantoğlu’nun vefatından sonra ise dükkân cadde üzerindeki komşusu Kolonyacı Sami Bey’e devredilir. Daha sonra Nusret Onur’un işletmesine geçen dükkân yine Kör Yusuf adıyla kullanılmaya devam eder.

Gazi Caddesinde yapılan yol çalışmaları sırasında Sipahi Çarşısının caddeye bakan bölümündeki dükkânların yıkılmasıyla Baharatçı Kör Yusuf Yemeniler Sokağın girişindeki ikinci dükkâna taşınır.” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi