Her sene düğün masraflarının önceki seneye göre ikiye katlanması gençleri fazlasıyla zor duruma sokuyor. Evlenip yuva kurmak isteyen çiftler, söz, nişan, kına ve düğün, çeyiz, ev eşyası, gelin ve damat kıyafeti, kuaför masrafları, fotoğraf ve video çekimleri için minimum 600 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Buna altın takı ve balayı da eklendiğinde evlilik masrafları 1 milyon 500 bin lirayı buluyor. Ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği bu dönemlerde özellikle kına malzemelerine gelen zamlardan sonra fiyatlar ikiye katlandı.
DÜĞÜN MALİYETLERİ SON YILLARIN ZİRVESİNE ULAŞTI
Bilindiği üzere Ramazan ayının bitmesiyle düğün sezonları da başlarken, gelinlikçisinden kuyumcusuna, beyaz eşyacısından zücaciyeye kadar çarşı-pazar da hareketleniyordu. Ancak enflasyonla birlikte düğün maliyetleri son yılların zirvesine ulaştı. Çiftler söz, nişan, kına ve düğün, çeyiz, ev eşyası, gelin ve damat kıyafeti, kuaför masrafları, fotoğraf ve video çekimleri için minimum 600 bin lira kadar harcamanın yanı sıra buna altın takı ve balayı dâhil değil.
250 LİRADAN BİN 500 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
Diyarbakır’da kına malzemelerindeki en düşük fiyatın 250 liradan başladığını söyleyen bir esnaf, “Geçen seneye göre fiyatlar arttı. Bunun yanında ekonomik kriz almış başını gidiyor, gençlerimizin hali perişan, evlenip yuvalarını ve düzenlerini kurmak istiyorlar fakat ekonomik sıkıntılardan dolayı elleri kolları bağlı durumda. En düşük bir kına malzemesi 250 liradan başlayıp en yüksek kına malzemesinin fiyatı ise bin 500 liraya kadar yükseliyor” dedi.