Havalar iyice ısınmaya başlayınca özelikle haziran ayı başlarında iyice olgunlaşan pazarlarda ve marketlerde rengi, kokusu tadı ve şekliyle dikkatleri üzerine çeken kiraz herkesin severek tükettiği meyvelerdendir. Türkiye dünyanın en büyük kiraz üreticisi ülkesidir.
1 porsiyon ortalama 10-12 adet kiraz (100 gr) 63kcal enerjiye sahip ve 2,1 gr lif içeriğiyle zengin bir meyvedir. Bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığa iyi gelir.Yağ oranı son derece düşük olan (yağsız meyve olarak nitelendirilebilen kiraz, doymuş yağ içeriğine sahiptir ancak kolesterol içermez.
Sodyum tuzu da içermeyen bir meyve olan ve kalori değeri yüksek olmayan meyvelerdendir. Antosiyaninler, fenolik maddelerden (flavonoller, fenolik asitler) zengindir. Bu bileşiklerden dolayı antioksidan içeriği yüksek 10 meyvedendir. Antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksiklerden arınmasını sağlar.Taze kirazlar, anahtar antioksidanların birkaç tipi ile yüklüdür. Hayati önem arzeden antioksidanlar, kanser ile ilişkilendirilen ve kardiyovasküler rahatsızlıklar, romatoidartritve alzheimer gibi yaşla ilgili hastalıklarla ilişkilendirilen serbest radikallerin hücre tahrip edici etkilerini önleyen maddelerdir.Kirazdaki flavonoidler, antioksidan aktiviteye katkıda bulunmasıyla, kalp rahatsızlıkları ve inmeye karşı koruyucu olmada yardımcıdır. Antioksidanların LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunuinhibe ettiği düşünülmektedir.Potansiyel antioksidan yararlarına ilaveten, kirazlardaki melatoninin uyku moduna geçmeye yardımcı olabildiği belirlenmiştir. Kirazlar, melatoninin önemli bir miktarını ihtiva etmektedir.İltihabın azalmasını sağlar, beyin sağlığını korur.
Kiraz özellikle potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyumca zengin gıdalar yüksek tansiyon riskini indirgeyici kalp-damar sağlığı açısından zengin potasyuma sahiptir. Magnezyum ve kalsiyum içerdiğinde kas ve kemik sağlığının korunmasını destekler.Ödem atıcı etkisiyle zayıflama döneminde tüketimi vücudu rahatlatır.Böbrekleri etkili bir biçimde çalıştırır, dolayısıyla vücutta biriken üre-ürik asidi ve ürat tuzlarının düzeyini düşürür, atılımını sağlar dolayısıyla gut hastalarına yararlıdır. Mevsiminde günlük ortalama 150 gram kiraz tüketilmesi önerilir.
Tek başına meyve olarak yenebileceği gibi komposto, meyve suyu, dondurma, kek, tatlı, pasta yapımında kullanılır. Fazlası kavanozlanarak veya buzlukta saklanabilir. Kiraz birden fazla şekilde tüketilebilir. Dondurma, muhallebi, irmik ile beraber tatlı tariflerine eklenebildiği gibi soğuk kiraz çorbası ve kiraz şerbeti gibi farklı çeşitleri de bulunmaktadır.Aşırı miktarda kiraz tüketimi kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Aynı zamanda bağırsak fonksiyonlarını etkilediğinden aşırı tüketimi mide ve bağırsak ishal ve karın ağrısı gibi problemlere neden olabilir.
Diyabet ve mide bağırsak problemleri olanlar kendi doktorları ve diyetisyen kontrolünde tüketmelidirler.
Hassas cilt yapısına sahip kişiler için kiraz tüketmek alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Mide yanmasına ve ekşimesine neden olabilir.Meyveler zaten fermente olmaya başladıysa, bu ishale yol açabilir. Bazen kirazların derisinde midede mayalanmaya başlamalarına neden olan mikroplar bulunur. Bu nedenle kirazları her zaman iyice yıkamalısınız.