33 medeniyete ev sahipliği yapan ve tarihi 12 bin yıla dayanan her bir köşesi tarih kokan Diyarbakır yıllar geçse de her daim izler bırakmıştır. Mücadele Gazetesi olarak değerli okurlarımıza Diyarbakır’ın eski arşiv görüntülerini ve bir o kadar muhteşem tarihini siz değerli okurlarımıza sunmaya devam ediyoruz.

Diyarbakır bir dönem turistlere yasak bölge olmuş! Diyarbakır bir dönem turistlere yasak bölge olmuş!

SUR DİPLERİNE KURULAN LUNAPARK

Bu yazımızda ise 90’lı yıllarda Sur diplerine kurulan lunaparkları anlatacağız. Diyarbakır’da eskiden bayram panayırları düzenlenirdi. Çocuklar gençler yaşlılar hepsi birden bayram panayırlarında eğlenirlerdi. Surların diplerine lunaparklar kurulurdu. Salıncağından tutun dönme dolabına kadar her şey vardı. Kısıtlı imkanlar olsa da çocuklar büyük bir coşku içerisinde kendini eğlendirmeyi biliyordu.

7’DEN 70’E

Bayram panayırları Diyarbakır’da 1950’li yıllarda yapılıyordu. Gavur mahallesi21 sayfasında paylaşılan görüntülerde Sur diplerinde bir bayram günü Diyarbakır’da 7’den 70’e eğlendikleri görülüyor.

ÇOCUKLARIN EN BÜYÜK EĞLENCESİYDİ

1990’lı yılarda çekilen ve Antoloji Diyarbakır sayfasında paylaşılan görüntülere baktığımızda genellikle çift kapı ve tek kapı taraflarına lunaparklar kuruluyordu. Çekilen görüntülere baktığımızda çocukların ne kadar eğlendiklerine de şahit oluyoruz.

Muhabir: Abdullah AKYOL