Diyarbakır’ın arşivi Mücadele Gazetesi’nde yer alırken, 10 Ağustos 1974 tarihli habere göre, Diyarbakır’ın Dicle, Hani ve Kulp ilçeleri yurt genelinde en az gelişmiş ilçeler olarak açıklanmış. İşte arşiv haberi:

“Hani, Dicle ve Kulp'un Diyarbakır'ın En Az Kalkınan Üç İlçesi Olduğu Öne Sürüldü

Hani, Dicle ve Kulp ilçelerinin Diyarbakır’ın en az kalkınan üç ilçesi olduğu öne sürülmektedir. Alınan bilgilere göre, Cumhuriyetin ilânından bu güne kadar geçen yarım asır içinde Diyarbakır'ın Hani, Dicle ve Kulp ilçelerinde hiç bir sanayi yatırım yapılmamış ve bu ilçeler Türkiye’de en geri kalmış ilçeler olduğu gibi Diyarbakır'ın en az kalkınan ilçeleri olmaktan kurtulamamıştır.

Feodal yaşantının halâ izlerine rastlandığı bu ilçelerde yol, su elektrik gibi ana alt yapı sorunlarına da normal bir düzeyde çözüm getirilememiştir. Bilhassa Kulp ve Dicle ilçelerini kış mevsiminde il merkezleri ile irtibatları zaman zaman kesilmektedir. Sağlık sorunlarının da çözümlenmediği Dicle, Kulp, Lice, Hani, Çüngüş ve Hazro ilçelerinde zaman zaman sağlık ocakları doktorsuz ve ebesiz kalmış bozuk olan yollardan hastalar güçlükle il merkezinde ki hastanelere kaldırılmışlardır.

Silvan, Ergani ve Çermik’ten sonra Lice'de de ilk defa Salça ve Konserve Fabrikası ile sanayi yatırımı yapıldığı bildirilmiş, kalkınmayan ilçelerde ekonomik kalkınmayı hızlandıracak tedbirlerin alınması istenmiştir.”

İşte haber:

Bir dönemler Almanya’nın gözü buradaymış! Bir dönemler Almanya’nın gözü buradaymış!

Muhabir: Onurcan GÜLER