Mücadele Gazetesi’nin 20 Temmuz 1974 tarihli arşiv haberine göre iki kardeş hasır bilezik sebebiyle İngiltere’ye davet edilmiş. İşte haber:

“Hasır bilezik yapan iki kardeş İngiltere’ye davet edildi

Türkiye'de yalnız Diyarbakır’da yapılan ve hassa gelinlik çağda ve gelin olacak olan kızlar tarafından büyük rağbet gören Hasır bilezikler Türkiye’de yalnız Diyarbakır’da iki kardeş tarafından yapılmaktadır.

Raif ve Ahmet Can adındaki kardeşiler yapmış oldukları hasır bilezikleri yalnız Diyarbakır'da değil bütün Türkiye’de rağbet gördüğünü ancak hasır bileziklerini Diyarbakırlı hemşerilerine dahi yetiştiremediklerini belirten Can kardeşler biz bu mesleği dedemizden öğrenebildik ve hasır bileziklerin yapımı diğer bileziklere nazaran daha çok zor olduğunu belirtmişlerdir.

Diyarbakır bir dönem turistlere yasak bölge olmuş! Diyarbakır bir dönem turistlere yasak bölge olmuş!

Ayrıca Can kardeşler yapmış oldukları hasır bileziklerden el emeği ücreti olarak 400 lira aldıklarını belirtirken son günlerde Turist akımına uğrayan Diyarbakır’da bir grup İngiliz turist tarafından İngiltere’ye davet edildikleri belirtmiş ve İngiliz turistlerin davetini kabul etmediklerini belirtmişlerdir.”

İşte arşiv haber:

Muhabir: Onurcan GÜLER