Mücadele Gazetesi’nin 20 Temmuz 1974 tarihli haberine göre, bir dönemler bölgenin gündemi Karakaya Barajının yapımıymış. İşte 50 yıl önce bölgeyi yakından ilgilendiren haber:
“Üç milyar 526 milyona mal olacak olan Karakaya Barajı 1980 Yılında tamamlanacak
Güneydoğu Anadolu'yu Ortadoğu’nun tahıl ambarı haline getirecek olan Karakaya Barajı için bu yıl 55 milyon lira harcanacağı ilgililer tarafından açıklanmıştır.
3 milyar 526 milyon liraya mal olacağı bildirilen Karakaya barajı için 1974 yatırım programında 55 milyon lira tahsisat ayrıldığını belirten ilgililer Elazığ, Adıyaman, Diyarbakır arasında bulunan Karakaya barajının dünyada sayılı barajlar arasında olup Güneydoğu Anadolu bölgesine hayat vereceği açıklanmıştır.


Yapım çalışmalarına 1976 yılında başlanacağı bildirilen Karakaya Barajı Türkiye'nin en fazla enerji üreten barajı olacaktır. Bir yetkilinin belirttiğine göre Karakaya barajı enerji üretimine, geçtikten sonra Türkiye'nin yarısından fazla kısmında enerji sıkıntısı çekilmeyecektir.
Etüt çalışmaları sürdürülen Karakaya barajı yaklaşık olarak yedi buçuk milyar kilovat saat enerji verecektir. Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesi yakınlarında kurulacak olan Karakaya barajı Türkiye'nin ikinci büyük barajı dünya da sayılı büyük barajlar arasına girecektir.
1976 yılında yapımına başlanacak olan Karakaya barajı inşaat sezonlarında büyük aksamalar olmadığı takdirde
1980 yılında hizmete açılacaktır. Normal şartların devamı halinde altı yıl sonra hizmete açılacak olan Karakaya barajı öncelikle Çüngüş ilçesi olmak üzere Diyarbakır ve çevresine büyük katkılarda bulunacak Güneydoğu Anadolu'ya hayat verecektir.
Bir yetkilinin belirttiğine göre Karakaya barajı ve Keban barajlarının hizmete girmesin den sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan ovalar ve yaylalar en randımanlı şekilde mahsul verebilecek bu nedenle iklim şartları da göz önüne alınırsa Güneydoğu Anadolu bölgesi Orta Doğunun tahıl ambarı haline gelecektir, demiştir.”
İşte arşiv haberi:

Van’ın ilk radyosu ne zaman açıldı? Van’ın ilk radyosu ne zaman açıldı?

Muhabir: Onurcan GÜLER