Diyarbakır’da yemek çeşitliliğinin yanında, tatlı ve çöreklerinin de dikkatleri üzerine çekip Mahlepli Çörek denilince akıllara Diyarbakır’ın geldiği biliniyor. Bunun yanı sıra her bayram öncesi arife gününde özellikle çörekler pişirilip sofralara konulur.
Mahlepli çörek için gereken malzemeler;
3 su bardağı süt
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı mahlep
2 yemek kaşığı yeşil çörek otu
2 yemek kaşığı Diyarbakır susamı
1 yemek kaşığı çörek otu
250 gram bitkisel margarin yağı
1 su bardağı Ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Tepsiyi yağlamak için;
Ayçiçek yağı
Üzeri için;
2 adet yumurta
4 yemek kaşığı susam
Mahlepli Çörek Yapılışı
Mahlepli çöreğin yapılışı nasıl?
1) Önce bir kâsenin içine mayamızı koyuyoruz. On tane de şekeri koyuyoruz. 1 bardak ılık suyumuzu koyuyoruz. Mayamız yumuşarken diğer işleri elden çıkaralım.
2) Çörek otu ve kahverengi susamı bir kâseye koyuyoruz, tertemiz yıkadıktan sonra süzüyoruz.
3) Süt hariç diğer tüm malzemeleri yavaş yavaş karıştırmaya başlıyoruz.
4) Bütün unumuzu kaba ya da leğene koyuyoruz, ortasına suyu koyup çekmesini biraz bekliyoruz sonra, elimizle malzemeleri karıştırıp elimizle bir yandan da tere yağını eziyoruz iyice dağılsın diye. Hamur oluşmaya başlayınca sütü azar azar eklemeye başlıyoruz.
5) Hamur tamam olunca üstünü kapatıp, bir battaniye ile örterek dinlenmeye alıyoruz. Hamurun mayalanması için.
6) Birkaç saat sonra hamur mayalanmışsa, elimize alabileceğimiz kadar yuvarlak ya da bir portakal şeklinde alarak hamuru alıp açıyoruz. Şeklini vermeye başladıktan sonra tepsiyi yağlıyoruz. Üstüne susamlı yumurtalı sosu da sürdükten sonra fırına veriyoruz. Şekiller örgü ve paralelkenar olabilir güzel görünür.