Diyarbakır’da Müzeler-15
AHMED ARİF:
Yağcı Sokak 7 no'lu evde dünyaya gelir. Ahmed Arif Diyarbakır Lisesinden mezun olunca Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğraf-ya Fakültesi Felsefe Bölümü'nde okudu. 1940-1955 yılları arasında değişik dergilerde yayınladığı şiirlerinde kullandığı kendine has li¬rizmi ve hayal gücüyle Türk edebiyatındaki yerini aldı. Türkçeyi en iyi kullanan şairlerdendir.
Şiirleri 1948-54 yılları arasında İnkılapçı Gençlik, Yeryüzü, Seçilmiş Hikayeler, Yeni Ufuklar, Papirüs vb. dergilerde çıktı. Şiir kitabı "Hasretinden Prangalar Eskittim" Türkiye'de en çok basılan ve okunan şiir kitaplarından biri oldu.
"Terketmedi sevdan beni Aç kaldım, susuz kaldım Hayın, karanlıktı gece Can garip, can suskun, Can paramparça ve ellerim kelepçeli Tütünsüz, uykusuz kaldım Terketmedi sevdan beni..."
Bazı Eserleri:
Hasretinden Prangalar Eskittim Yurdum Benim Şahdamarım Cemal Süreya'ya Mektuplar (10)
Diyarbakır’ın unlu şairlerinden Ahmed Arif’e ithaf edilen yaklaşık 120 yıllık konak, 2011 yılı itibariyle Ahmed Arif Edebiyat Muze Kutuphanesi olarak hizmete girmiştir. Cahit Sıtkı Tarancı Evi’ne komşu olan muze, Diyarbakır evlerinin ozelliklerini en ozgun bicimde muhafaza eden ve en guzel orneklerdendir. Kultur ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp, restore edilerek Ahmed Arif adına tahsis edilmiştir. Ahmed Arif Edebiyat Muzesi’nde Şair Ahmed Arif’in kişisel eşyaları, el yazısıyla yazdığı şiirleri ve Guneydoğu’da yetişmişmiş bircok şairin fotoğrafları sergilenmektedir. Kutuphanede ise cok sayıda tarih, edebiyat ve bircok alanda kitaplarla okuyucularını buluyor
Mehmet Mercan.Ahmet Arif müzesinin mekanıyla ilgili yorum yapıyor. Günümüzde Ulucami’nin kuzeyinde, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nin bitişiğinde bir süre önce açılan “Ahmed Arif Kültür Müzesi’nin, şairimizle uzaktan yakından ilgisi olmadığı bilinmelidir. Bu ev aslında Diyarbakır’ın tanınmış ailelerinden Nezir Atçı’ya ait bir evdir. Ancak, doğduğu ev olmasa bile Ahmed Arif adına böyle bir müzenin oluşturulmuş olması önemli elbette…