Küresel ısınmanın son zamanlarda dünya üzerinde etkisini arttırmasından dolayı özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde mevsimlerin dengesinin bozulduğu gözle de görülmeye başlandı. Doğa harikaları, tarihi yapıları, her ırktan, cinsten ve renkten insanlara hitap eden ibadethaneleri ile daha sayamayacağımız kadar çok eserlerle öne çıkan Diyarbakır’ın iklimi ve bitki örtüsünün nasıl olduğunu merak edildi.

Diyarbakır Sur Kuşbakışı Kalkan Balığı

DİYARBAKIR’IN YÜZDE 33’Ü ORMAN
12 bin yıllık geçmişe dayanan Diyarbakır’ın bitki örtüsü hakkında yer alan bilgilerde, topraklarının yüzde 33’ü orman ve fundalıklarla, yüzde 40’ı ekili arazi ve yüzde 22’si çayır ve meralarla kaplıdır. İlkbaharda her yer yemyeşildir. Yaz aylarında ise dere kenarları dışında her yer (step) bozkırdır. Otlar tamâmen kurur. Vâdilerde söğüt, çınar, ceviz ve kavak ağaçları, yükseklerde ise meşe, ardıç ve yabani meyve ağaçları yer alır. Ormanlık arazi her ne kadar yüzde 33 görülmekteyse de muntazam ormanlık saha çok azalmıştır.

İşte Diyarbakır’da çekilen Yeşilçam filmleri İşte Diyarbakır’da çekilen Yeşilçam filmleri

ORMANLIK SAHA ÇOK AZALMIŞTIR
Diyarbakır, sert kara iklimiyle yarı kurak yayla iklimi daha çok görülür. Yaz aylarının çok sıcak, kurak ve uzun, kış aylarının ise soğuk ve az yağışlı geçmesinden kaynaklı kentte yaz mevsimlerinde kavurucu sıcaklığın etili olduğu gibi kış mevsiminde de kuru soğuk etkisini göstermektedir.  Güneydoğu Toroslar kuzeyden gelen soğuk rüzgârları kestiği için Doğu Anadolu’ya nazaran kışları daha az soğuktur. Senelik yağış miktarı 496 milimetredir. Sıcaklık hava oranları artı 46,2 derece ile eksi 24,2 derece arasında değişkenlik göstermektedir.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL