Saygıyı Büyüklerden Evvel Çocuklara Verin

Çocuk tacize uğrar ama suskun kalır, ezilir, siner, reddetmeyi beceremez, utanır, hatta kendini suçlu bulur. Niye mi? Çünkü anne- babası hiç bir zaman onun bedenine saygı duymamıştır! Ona "hayır" deme hakkı tanımamıştır.

 

İzin isteme gereği bile duymamıştır onu öperken! Hatta ve hatta başkalarına öptürürken...

-"Dayın o senin hadi git de öpsün" , "Teyzen o senin hadi git de öpsün" ,

"Kuzenin o senin hadi bırak da sarılsın."

Çocuk hayır dese bile neye yarar ki?

Bu güne dek bedeni üzerinde konuşma hakkı verilmemiştir ki.

ZORLA sarılıp öpmüştür annesi,

ZORLA başkalarına öptürmüştür,

-"Kızım dokunulmak, öpülmek istemiyor

kusura bakmayın." diye resti çekememiştir.

Veya bir kez olsun;

-"Sana sarılabilir miyim?" diye sormamıştır.

Çocuğu "hayır" deyince umursamamış ve ZORLA ısrar etmiştir.

"Çocuğun bedeni çocuğun kararı" olmamıştır hiç bir zaman.

Bedeni üzerindeki söz hakkı hep anne- babasında olmuştur.

 

ZORLA öpmüş, ZORLA sarılmış, giymek istemediği kıyafeti ZORLA giydirmiş veya ZORLA ağzına yemeği tıkmıştır annesi. Evet kaşığı ZORLA ağzına tıkmak da çocuğun bedenine bir müdahaledir, onun sınırlarını ZORLA ihlal etmektir. Hayır dediği halde buna saygı duymamaktır.

 

Çocuk elbette yarın öbürgün herhangi bir taciz karşısında sessiz kalacaktır. Sinecektir... Çünkü bedenine dair söz hakkını hiç bulamamıştır ki. ZORLA yapılmıştır tüm müdahaleler anne- babası tarafından ve hep yenilmiştir bu savaşta. "Hayır desem de neye yarayacak ki, dirensem, bağırsam neye yarayacak ki veya birine anlatsam..." diye düşünecektir. Haklı çıkan, söz hakkı olan, güçlü olan her daim büyükler olmuştur. Ezikliği kabullenmiştir çocuk, hayır deme hakkı olmayan, tercihlerine saygı duyulmayan, sınırları ZORLA ihlal edilen, direnemeyen taraf olmayı kabullenmiştir.

 

Ne kadar acı, değil mi..! Kendi ebeveynlik sürecimde en çok önemsediğim nokta budur. Asla ama asla çocuklarımı istemedikleri birşey için ZORLAMAM.  Ha unutmadan; istedikleri her şeyi yapmak çok farklı birşeydir, istemedikleri bir şeyi zorla yapmak çok daha farklı birşeydir.