Dicle Üniversitesi’nin online eğitim kararı

Sadece Dicle Üniversitesi’nde değil, Türkiye’nin hemen hemen tüm üniversiteleri tam üç dönem boyunca tüm fakültelerde, tüm bölümlerde ve tüm derslerde uzaktan eğitim kararı alırken; hükümet yeni eğitim-öğretim döneminde aşı olan öğrencilerin yüz yüze eğitim alabileceğini, aşı olmayanların ise haftada iki kez PCR testleriyle beraber resmi bir kağıt sunmaları dahilinde eğitimlere dahil edilebileceklerini söyledi. 


Keza geçtiğimiz haftalarda Dicle Üniversitesi Rektörü Sayın Mehmet Karakoç resmi sosyal medya hesaplarından umutlandırıcı bir paylaşım yaptı ve şunları yazdı; “Sevgili öğrencilerimiz, arkadaşlarımız buluşmaya hazır mısınız?  Biz hazırız. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında tüm hazırlıklarımız yüz yüze eğitim için. Ayrıca Hibrit sistem için de hazırlıkları yapıyoruz. Güzel Yarınlar için Hep birlikte aşı olmaya... Öncelikle kendimiz aşı olacağız, geciktirmeden ve ertelemeden. Hem de hemen. Sonrasında da ailemiz ve çevremizin aşı olması için gayret göstereceğiz.” Nitekim bu paylaşımın üzerine aşı olmak istemeyen birçok öğrenci aşı olmak için sıraya dizildi, vazifelerini ve görevlerini yerine getirdi. Bunu da hem sağlıkları, hem de eğitimlerinden mahrum kalmamaları için yaptılar. 

 

Ancak Dicle Üniversitesi resmi internet sitesinden, “Dicle Üniversitesi 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Uygulama İlkeleri” başlıklı yaptığı paylaşımda 27 Eylül 2021-17 Ekim 2021 tarihleri arasında eğitim-öğretim faaliyetlerinin online olarak yapılacağını paylaştı. Ancak 18 Ekim 2021 tarihinden itibaren eğitim-öğretim ile ilgili tüm faaliyetlerin yüz yüze yapılmaya başlanacağı, fakat bunun da salgının seyrine bağlı olarak eğitim yöntemi gereğince sürecin güncellenebileceğini belirtti. Yani burada önemli bir konuya değinilmekte, eğer ki pandemi koşulları el vermezse ve olumsuz ilerlerse 18 Ekim’den sonra da uzaktan eğitime tabi olunacağından bahsediliyor. Aynı zamanda Süreç Takvimi ve Eğitim Yöntemi gereğince Tıp Fakültesi’nin 4. ve 5. Sınıflarının eğitimleri için de 13-27 Eylül tarihleri arasında online ders yapılacağı paylaşıldı. 27 Eylül 2021 tarihinden itibaren ise Tıp Fakültesindeki tüm sınıfların eğitim-öğretiminin ne şekilde yapılacağı salgının seyrine bağlı olarak Tıp Fakültesinin ilgili kurullarınca kararlaştırılacağı aktarıldı. Yani burada da pandemi koşulları el vermezse ve olumsuz ilerlerse 27 Eylül’den sonra da uzaktan eğitime tabi olunacağından bahsediliyor. Peki, Tıp Fakültesi’nden mahrum kalan bir öğrenci nasıl başarılı bir sağlıkçı olacak? Acaba Üniversite’miz bunları düşünüp tartışmıyor mu? Ha, eğer üniversite yönetimi bununla ilgili toplantılar yapılıyorsa şeffaf ve objektif bir şekilde kamuoyuna açıklama yapmakla mükellefler. Yoksa hiçbir zaman başarıya ihsan olamazlar. 

 

Yaşanan bu durumun üstüne öğrenciler de boş kalmadı ve Üniversite yönetimine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Hem yeni üniversitelerine başlayacak olan yeni Dicleli öğrenciler, hem de son üç dönemde eğitimlerini online olarak uzaktan alan Dicleli öğrenciler sosyal medyadan #DicleYüzYüze hasthag’ini açarak duruma yoğun tepki gösterdi. Hatta yapılan tepkilerden sonra atılan tweet sayısının 16 bini geçmesi herkesi şaşırttı. Demek ki eğitimlerini yüz yüze almak isteyen büyük bir kitle var, o vakit bu kitleye ses olmaktan daha doğal ne olabilir? 

 

Ben hem bir basın mensubu olarak, hem bir vatandaş olarak, hem de bir üniversite öğrencisi olarak Dicle Üniversitesi yönetiminin aldığı kararı tekrardan gözden geçirmelerini umut ediyorum. Yönetimin aldığı karar tüm öğrencileri şaşırttığı gibi, Türkiye’nin farklı illerinde eğitim alan öğrencileri de hayrete düşürmüştür. Dilerim konuyla ilgili olarak hiç olmazsa objektif ve şeffaf bir açıklama yapılır. En azından neden böyle bir karar alındığı herkesçe anlaşılmış ve aktarılmış olur.

 

Diğer yazımızda görüşmemiz dileğiyle, hoşça kalın…