28 Mart 2022 tarihli gazetemizde, 1960’lı yıllarda Mücadele ve senin sesin gazetelerimizde, şiirleri ve yazıları yayımlanmış olan, Öğretmen-Şair Abdülkadir Güler’den söz ederken şu başlığı yazmıştım: “Mücadele Redaksiyonundan Feyz Alan Abdülkadir Güler”. 

Gazetemiz Mücadele redaksiyonunda ikinci bir gazete olarak yayımlanan Senin Sesin Gazetesi de sanat, kültür, edebiyat ağırlıklı yayımlanıyordu. Bu yüzden yalnız Diyarbakır’da değil; Türkiye’nin her yerinde yaşayan yazar ve şairlerin edebî ürünlerine yer veriliyordu. Böylelikle ünlü ünsüz, pek çok şair ve yazar ile temas kurmuştuk.


    Diyarbakır’daki, özellikle genç şair ve yazarlar, gerek şiir, gerekse düzyazılarını gazeteye gönderiyorlar, ben de bunları değerlendirerek, uygun gördüklerimi yayınlıyordum. Abdülkadir Güler ile de böylece tanışmıştık. Güler o tarihlerde Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğrenim görüyordu. Daha önce bitirdiği Öğretmen Okulu öğrenimi onu tatmin etmiyordu ve hedefleri vardı. Nitekim Eğitim Enstitüsü ile de yetinmemiş; bilahare AÖF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden de mezun olmayı başarmıştı.


    Onu tanıdığım zaman 20-22 yaşlarında bir gençti. Birbirimizi sürekli arıyor; yazışıyorduk. Bana kimi zaman Kızıltepe’den yazıyor, yeni şiirlerini yolluyordu. Bir ara beni Kızıltepe’ye götürmesini istemiştim; ama onun olumlu yanıt vermiş olmasına rağmen, ne yazık ki o güzel ilçeyi görebilmem kısmet olmamıştı. Oysa ben Diyarbakır’da bulunduğum yıllarda Erzincan, Mardin, Nusaybin, Şanlıurfa, Siverek, Bitlis, Tatvan, Van gibi kentlerimize gitmiş; vatanımızın güzelliklerini görerek yaşamıştım.
    Benim gibi Abdülkadir Güler de Diyarbakır’dan ayrılmıştı ama, onunla dostluğumuz hiç ara vermeden devam etmişti.. Onunla sık olmasa da kimi zaman Ankara’da, kimi zaman Eskişehir veya bir başka kentte buluşup hasret gidermiş, kucaklaşmıştık. Güler yıllardır hayatını Aydın’ın Söke ilçesinde sürdürmektedir.


    Abdülkadir Güler, 1946 Yılında Mardin - Kızıltepe'de doğdu. Diyarbakır Erkek ilk öğretmen okulu (1964), Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü'nü (1976), AÜAÖF,Türk Dil ive Edebiyatı Bölümünü' de 1992' de bitirdi. Kırşehir, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Aydın gibi il ve ilçelerde, Türkçe öğretmenliği ve yöneticilik yaptı. Ordu İli, Çamaş İlçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürü iken, 1995 yılında emekliye ayrıldı. .Evli ve üç çocuk babası olan değerli dostum, elbette boş durmamış, bir yandan eğitim hizmetini sürdürmüş, öte yandan ara vermeden yazmış yayınlamıştır. Zira o 1962'den beri sanat ve edebiyatla iç içedir. Şiir ve diğer edebi yazıları birçok sanat ve kültür dergilerinde, yerel gazetelerde ve seçkilerde yer aldı.


    Geçtiğimiz günlerde, Abdülkadir’den yeni bir kitap geldi. Heyecanla açıp baktım. Değerli dostum, kardeşim Abdülkadir Güler, “Sanat Ve Edebiyat Dünyasında 60 Yıl Nasıl Geçti?” üst başlık ve “Abdülkadir Güler’in 60.Sanat Yılı” alt başlıklı bu kitabın baş sayfalarında, benim kendisi hakkında yazmış olduğum eski bir yazım yer almaktadır…
    Türk Kültür, Sanat ve Folklor konusunda, ülkemizde isim yapmış olan kişilerin kısa ve uzun soluklu yazılarında, Abdülkadir’in bu alandaki yeri ve konumu anlatılmaktadır. Kuşkusuz bu yazıların tamamı onun için ayrı ayrı birer övgüdür, ki kaynağı Diyarbakır ve Mücadele gazetesi redaksiyonudur…


    Kitapta “Anadolu basınında Abdülkadir Güler’le İlgili Kaynaklar” başlığı ile yayımlanan listenin başında “Diyarbakır Mücadele Gazetesi Arşivi (1961-1964” kaydı vardır ki, şair, gazetemizden aldığı feyzi belirtmektedir. 


“Abdülkadir Güler İçin Neler Yazdılar?” başlıklı bölümde de, şair ile ilgili, yazılıp yayımlanmış olan birçok yazıdan, küçük alıntılar yapıldığı görülmektedir. Burada da benim, “Senin Sesin” gazetesinde “İsmet Kemal” mahlası ile dostumun o tarihte “Dicle Köprüsü” adıyla yeni yayımlanmış olan  kitabıyla ilgili yazdığım bir yazıdan alınmış olan şu satırlar yer almaktadır:
            “…Dicle Doğunun ilham kaynağıdır. Âşıklar Dicle üzerine türkü yakarlar. İnsanlar Dicle üzerine şiir yazarlar. Gencecik bir ozan da öyle yaptı. Uzun bir süre yazıp biriktirdiği şiirlerini DİCLE KÖPRÜSÜ adlı bir kitapta topladı. Bu onun yayımlanan ilk eseridir. Ozan Abdülkadir Güler Doğuyu çok iyi tanımaktadır. Buna paralel olarak da sorunlarına en ince noktalarına değin vakıftır…”


    Kitabın adı: “Sanat ve Edebiyat Dünyasında 60 Yıl Nasıl Geçti?” Abdülkadir Güler’in bu süreçte zaman zaman karşılaştığı haksızlıklara gösterdiği tepkilerden dolayı, anının sıkıldığı zamanlar olmuştur. Ama o tüm güçlükleri yenerek, düzlüğe çıkmıştır. O 60 yıllık süre içerisinde tanıdığı, tanıştığı çok önemli ve her sahada başarılı olmuş ünlü kişiler  vardır. Sözünü ettiğim kitapta, bu kişilerin, Abdülkadir ile ilgili sözler vardır ki, çeşitli kurum ve kuruluşlardan aldığı ödüller ile birlikte bunlar, sevgili kardeşim Abdülkadir’in evlatlarına bırakacağı değerli miras arasında yer alacaktır.