Yalın Ayak

Çocuklarımı ayakkabı giymeleri için asla zorlamıyorum. Doğadayken ayakkabı giymeyi kesinlikle reddediyorlar. Zaten benim de ayakkabı giymeyi sevdiğim pek söylenemez :) Bu durumu yadırgayanlar elbetteki oluyor...

 

Muhakkak ki yalın ayak olmak her durumda güvenli olmayıp tavsiye edilemez. Mesela sıcak asfalt zeminde veya cam ve çivilerin olabileceği ortamlarda veyahut kış gelip de ayakların donabileceği soğuklukta... Bunların dışında biz hep yalın ayak. Doğadayken; toprakta, çamurda, çimlerde, yalın ayak gezmekten hoşlanıyoruz.

 

Bırakalım yalın ayak olmanın risklerini de, ayakkabı giymenin risklerinden bahsedelim biraz.. Doğduğumuz vakit ayaklarımızda kemik olmadığını biliyor muydunuz? Araştırmalar, sürekli ayakkabı giymenin, doğal şekil yerine ayakkabımızın şekline uyum sağlayan ayak gelişimine yol açtığını gösteriyor. Hatta çoğu ayakkabı, ayak parmaklarını ezer. Böylece parmaklar normal genişliğe yayılamaz ve basınç eşit bir şekilde dağılamaz. Çocuklarda ayak deformasyonu sıkça görülür.

 

Ayakkabılar, mantar ve bakterileri oluşturabilecek sıcak ve nemli bir ortam yaratır. Özellikle dar ayakkabılar, içe doğru büyüyen tırnak sorununa sebep olur. Yüksek bir topuk, ayağın arkasını yükseltir ve bacağın arkasındaki kasları ve tendonları kısaltabilir.

 

Ayaklarımızda 150.000 den fazla sinir ucu vardır. Bu sinir uçları, üzerinde yürüdüğümüz zeminle ilgili duyusal bilgileri işleme ve beyne iletme için tasarlanmıştır. Buna propriosepsiyon denir. Ayakkabı giyer giymez, bu duyusal girişi kesmiş oluyoruz ve bu da çocuklarımızın iyi denge ve koordinasyon geliştirmelerini daha da zorlaştırıyor. Çocuklar yalın ayak yürürken daha az düşerler.

 

Ayaklardaki sinir uçları toprakla temas ettiğinde, stres, negatif enerji ve anksiyete gibi zararlı öğeleri ortadan kaldırır. Sinir sistemini iyileştirir. Kan dolaşımını uyarır ve böylece daha iyi oksijen alımı sağlanır. Bu durum çocukların uykusunu da etkiler. Uyku kaliteleri ve derin uyku süreleri artar.

 

Yalın ayak olmanın, doğadaki duyusal deneyimimi yükselttiğini hissedebiliyorum. Bu sebeple çocuklarım için bunu uygun buluyorum. Çimlerde yalın ayak koşmak ve parmaklarının arasına çamur girmesi gibisi yok.