Diyarbakır’daki Köprüler-1

 Diyarbakır’daki Köprüler-1

Sinekçayı Köprüsü
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde Sinek Çayı üzerinde yer alan köprü günümüze ulaşmamıştır. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre bir büyük bir küçük gözden oluşmaktadır. Kitabesi bulunmayan bu köprüyü bazı tarihçiler plan ve mimari özelliklerine bakılarak XII. Yüzyıla tarihlendirilmektedir.
Köprü ortadaki hafif sivri ana kemer ile bunun hemen yanındaki daha küçük gözden oluşmaktadır. Büyük bölümü yıkılan köprünün 1 km. kadar ilerisinde de aynı adla anılan daha küçük bir köprü yer almaktadır. Kesme taştan yapılmış olan köprünün kaplamaları dökülmüş, moloz taş örgüsü ortaya çıkmıştır

Sancak Köprüsü
Diyarbakır-Ergani karayolunda Kara Köprüden itibaren devam eden antik yolun ilerisinde yer alan köprü Roma dönemine tarihlendirilmektedir. Yaklaşık 1.70 genişliğinde iki gözden oluşmaktadır. Bazalt taşın hâkim olduğu oldukça küçük bir köprüdür.

Pileken Köprüsü
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yer alan köprü XIII. yüzyılda Selçuklular zamanında yapılmıştır. Kitabesi günümüze ulaşamayan bu köprünün kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Kesme taştan, yuvarlak kemerli bir köprüdür.