Bu sütunlarda zaman zaman Diyarbakır doğumlu ya da bir dönem Diyarbakır’da yaşamış olan bilim, sanat ve kültür insanlarından; şair ve yazarlardan söz ediyorum. Bu kişileri, benim değerli Diyarbakırlı hemşehrilerim tanıyor ve biliyorlar, ama çok az bilinen ve bilinmesini arzu ettiğim kişiler de var. İşte bu kişilerden birisi de Prof.Dr.Ali Osman Alakuş’tur.

    Onunla, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu olarak, Romanya’nın Köstence kentinde3-8 Eylül 2007 tarihlerinde düzenlediğimiz “Mevlâna Yılı Münasebetiyle:Sarı Saltuk Baba’dan Misgin Baba’ya II. Uluslararası Romanya’da Türk Kültürü’nün İzleri Sempozyumu Ve Kültür  -  Sanat  Etkinlikleri” konulu sempozyum ve karma Türk Sanatları Sergisi’ nedeniyle gittiğimiz Romanya’da tanışmıştık. Esasen merkezi Ankara’da bulunan Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM) Genel Merkezinde görüşmüştük ama, Romanya seyahatindeki birlikteliğimiz, birbirimizi daha iyi tanımamıza vesile olmuştu. Bir de Alakuş’un bana yazdığı, 05.06.2007 tarihli bir mektuptaki şu samimi ve dostça ifade onu daha çok sevmeme ve hiç unutmamama neden olmuştur:             

“Türk Tarihinin önemli şahsiyetlerinden…Türk kültürünü şiirden resime, bilimsel ve sanatsal bir yelpazede tanıtmada üstlendiğiniz önemli rolünüz takdire şayandır…”

Yrd.Doç.Dr.(Prof.) Ali Osman ALAKUŞ (Diyarbakır, 05.06.2007)

Ali Osman Beyin Diyarbakırlı oluşu, dostluğumuzun güçlü bir biçimde gelişmesine neden olmuştur. O Köstence seferimizde Alakuş, düzenlediğimiz uluslararası sempozyumda Yardımcı Doçent Doktor idi ve ŞİİRDEN RESİM SANATINA MEVLÂNA’NIN ‘Fİ Hİ MA FİH’ ANLAYIŞI konulu ilginç ve çok dikkatle izlenen bir bildiri sunmuştu. Çok sayıda Türk ve yabancı akademisyenin bildirileriyle katıldıkları sempozyumun yanısıra, yine çok sayıda sanatçı uzman ve bilim insanlarının eserlerinden oluşan “Karma Türk Sanatları Sergisi” açmıştık. O sergide yer alan eserlerden birisi Ali Osman Alakuş’un Diyarbakır’ın Tarihi Dokusundan Yansımalar” konulu fotoğraflar yer almıştı. Sergide yer alan, Akademisyen sanatçı Levent Mercin’in “Mardin’in Tarihi Dokusundan Yansımalar” fotoğrafları da ilgi görmüştü..

***

Ali Osman Alakuş, 18 Eylül 1961 tarihinde Diyarbakır’da dünyaya geldi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde Lisans Resim-İş Öğretmenliği konusunda yüksek öğrenim yaptı.

MEB kadrosunda, farklı zaman ve illerde öğretmenlik ve okul müdürlüğü yaptıktan sonra,  1995-1997 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Kaligrafinin modern Türk resmine etkisi sürecinde Erol Akyavaş” konusunda Yüksek Lisans, 1998-2002 arasında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde “İlköğretim okulları 6. sınıf resim-iş dersi” konusuyla Doktora eğitimini yaparak “Doktor” ünvanını aldı. 2004 yılında Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde Yardımcı Doçent, 2011 yılında da Doçent olan Alakuş, 2016’da Profesörlüğe yükseldi.

Halen Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanıdır. Yönettiği 18 adet yüksek lisans tezi, bir adet doktora tezi ile halen yönetimini sürdürdüğü 5 adet yüksek lisans tezi bulunan değerli dostum ayrıca Proje Koordinatörlükleri, yürütme kurulu üyeliği, proje düzenleme kurulu üyeliği, Bölüm ve Anabilim Dalı Başkanlığı, Fakülte, Enstitü ve Senato Kurulu üyelikleri ve Konservatuvar Müdürlüğü, Fakülte Dekanlığı ve Fakülte Dekan Yardımcılığı gibi idarî görevler de yaptı.

Birçok Avrupa ülkeleri,ABD.,Avustralya ve Çin gibi ülkelerde bilimsel ve sanatsal yayınlar ve etkinliklere katılmak suretiyle kazandığı yurtdışı deneyimi ile şu takdirnameleri aldı:

1. Aylıkla Ödüllendirme, İlköğretim Genel Müdürlüğü, 1994

2.Takdirname, Diyarbakır Kulp Kaymakamlığı, 1991

3. Teşekkür, Diyarbakır Kulp İlçe Milli Eğitim Müdürü, 1990

Birçok bilimsel Dergilerde Hakemlikler yapan Prof.Alakuş, kimi hakemli dergilerde de birçok makalesi yayımlandı.

Tanınmış yayınevlerinde ikisi ortak yazarlı diğerleri bölüm yazarlığı olan 7 kitap. Farklı dergilerde yayın ve editörler kurulu üyelikleri, sanat konseyi üyeliği, İkisi yurtdışında olmak üzere 17 farklı konuda ve değişik illerde çalıştay katılımı, İkisi doktora, 15 yüksek lisans programında Tez Savunma Sınavı Jüri Üyeliği, 9 farklı zamanda ve değişik üniversitelerde yüksek lisans öğrenci alımı bilim-mülakat sınavı jüri üyeliği,10 farklı zaman ve üniversitede yardımcı doçentlik, öğretim görevliliği, araştırma görevliliği ve uzmanlık bilim sınavı jüri üyeliği, 11 Yarışmada Jüri Üyelikleri yaptı.

Prof.Alakuş’un bana göre yaptığı önemli çalışmalardan birisi de, öğrencilerine yaptırdığı tez konularını, Diyarbakır’dan seçmektedir. Örneğin öğrencisi Cemile Geyik’e Yüksek Lisans tez konusu olarak; “DİYARBAKIR İLİNDEKİ RESMİ KURUM VE KURULUŞLARIN SANATSAL ETKİNLİKLERİYLE GÖRSEL SANATLAR EĞİTİMİNE KATKILARININ İNCELENMESİ” görevini vermiş Cemile Hanım da bu görevi başarıyla ifa etmiştir. 2019 yılında hazırlanan 219 sayfalık bu tezi okuyabilmeyi çok arzu ederdim.