Ülkelerin veya bölgelerin tarımsal üretiminde kullanılan pestisit oranlarına ve kullanılan sınıfına bakılarak yetiştirilen ürünlerin kalitesi, bölgenin ekolojik çevresi ve biyolojik çeşitliliğini öngörebiliriz.

Pestisitler, kültür bitkilerinin korunması ve verim artışının sağlanması amacıyla üretilen birçoğu kimyasal karışımlardan elde edilen tarım ilaçlarıdır.

Geçmişten günümüze kullanımı yaygınlaşan Pestisitler üretimde iyileştirme yaptığı kadar tarım ürünlerinde kalıntı bırakmasına da sebep olmaktadır.

İnsan sağlığı açısından gıda ürünlerinde Pestisit kalıntı miktarı önemli derecede risk taşıdığından Dünya'da ve Ülkemizde kontrollü pestisit kullanımının sağlanması amacıyla sıkı denetimler uygulanmakta ve tarımda entegre mücadelenin yaygınlaşması için de teşvikler sağlanıyor.
Fakat gelinen noktada Pestisit Üretim ve pazarlama zinciri Dünya pazarında büyüyen ve küresel sermayecilere milyarlarca para kazandıran kontrolsüz yayılan serbest piyasa halini aldı.

Ülkelerin veya bölgelerin tarımsal üretim kalitesini bilmenin en kolay yolu kullandığı hangi sınıf pestisitin yoğunluğundan ulaşabiliriz.

Pestisitler, etki durumlarına göre sınıflandırılmakta ve tarımsal üretimde yaygın olarak uygulanan üç önemli sınıfı bulunmaktadır.

Yabancı ot mücadelesinde Herbisitler, Zararlı böcekler için insektisitler ve hastalıklarla mücadelede fungisitler uygulanmaktadır.

Pestisit Sınıflarından Dünya'da yaygın olarak birinci sırada tüketilen Herbisitlerdir. Ülkemizde ise iki sene önceye kadar insektisitler birinci sırada tüketilmekteydi.
Son iki senedir de Fungisitler tüketimi Ülkemizde birinci sıralara geldi.

Ülkemizde insektisit tüketiminin daha fazla olması aynı zamanda doğru orantılı olarak biyolojik çeşitliliğimizin de fazla olduğunun ve canlı popülasyonunun iyi olduğunun göstergesidir.
Son zamanlarda fungisit tüketimi önemli oranda artış göstermesi ve Ülkemizde kullanılan Pestisit sınıflarından birinci sıralara yükselmesi yine doğru orantılı olarak canlı popülasyonunun düştüğünü ve hastalıklı bitki yetiştirdiğimizi gösteriyor.

Tarımsal hastalıklar ve hastalıklı bitkilerin ülkemizde yaygınlaşmasının önüne geçilmezse elbette ileriye dönük ciddi sorunlara yol açabilir.

Bu sorunların başlıcaları, Sağlıksız Gıda üretimi,  İhracatta talep görmemesi ve en önemlisi de Tarımsal Üretimde verimin düşmesi ve ileri düzeylerde üretimin yapılmamasına da sebep olabilir.

Bilinçli Tarım ile sağlıklı bitki yetiştirilebilir ve Sağlıklı bitki ile de Güvenilir Gıda üretilebilir aksisi şuan için biraz ütopik görülebilir ama sonrası için kıtlıktır.