Bu yazımızda çocuk sağlığı için önemli tavsiyeleri ele aldık. Peki, çocuk sağlığı için neler yapılmalı? En etkili tavsiyeler neler?

Çocuk sağlığı, bir çocuğun beslenme tarzı, uyku düzeni, hijyeni, fiziksel aktiviteleri, sıvı ihtiyacı, ruh hali, ailevi ve sosyal ilişkileri gibi çeşitli etkenlere bağlıdır. Bütün bunları takip etmek çocuklar için kolay değildir. BU önemli noktada görevin çoğu ebeveynlere düşmektedir. Sağlıklı bir çocuk büyütüp yetiştirmek isteyen ebeveynlerin aşağıdaki noktalara dikkat etmeleri gerekir. İşte çocuk sağlığı için bazı tavsiyeler…

Çocuk sağlığı için öncelikli yapılması gerekenlerin başında çocuklara özel beslenme programının hazırlanıp uygulanmasıdır. Çocuklar, özellikle marketlerde satılan işlenmiş ve ambalanjlı besinleri tüketmek isteyebilirler. Çocuklara gazlı içecek yerine su ve ayran içirmek gerekir. Çocuklar, hazır yiyecekler yerine evde yapılan atıştırmalıklara alıştırılmalı, pratik kahvaltılar etmesi sağlanmalıdır. Ancak çocukların da tıpkı erişkin insanlar gibi bazı yemekleri sevmediğini kabullenmek gerekir. Günlük kalorilerinin yüzde 10’dan fazlasını ilave şekerden alan çocuklarda yüksek kolesterol ve başka sağlık sorunları oluşabilir, uzun vadede ağız ve diş sağlığı problemleri gelişebilir. Çocuklar yüksek oranda şeker içeren gıda maddelerinden uzak tuttulmalı. Bunun yerine meyve ve sebze, evde yapılmış kurabiye gibi sağlıklı alternatifleri sevdirmeye odaklanmak gerekir. Bu yiyecekleri de tamamen yasaklamak da doğru değil. Tablet veya telefonla oynarken yemek yedirmemeye özen göçsterilmeli. 

Evdeki çocuklar için her gece belli bir saatte ışıkları kapatma rutini oluşturulması iyi olur. Uykuya dalmakta güçlük çeken çocuklar için belirli bir süre kitap okumak veya müzik dinlemek gibi bir gece rutini ayarlanabilir. Hijyen kurallarını doğru bir şekilde uygulamak vücudun hastalıklara yol açan mikroplardan korunmasına yardımcı olur. Çocuklara hapşırırken veya öksürürken yapılması gerekenleri, kişisel eşyalarını başkalarıyla paylaşmamayı ve diğer sağlıklı hijyen alışkanlıkları öğretilmeli. Uzmanlar, çocukların ekran başında geçirdiği sürenin birkaç saatle sınırlandırılmasını ısrarla tavsiye ediyorlar. Çocuklara günde en az bir saat bisiklet sürme, futbol, basketbol, egzersiz veya yüzme gibi bir fiziksel aktivite için teşvik edilmelidir. Hareket içeren basit iç mekan oyunları da tercih edilebilir.