Bu yazımızda kadın Kadın ve çocuk sağlığına değineceğiz. Kadın ve çocuk sağlığı neden önemlidir? İşte toplumda kadın ve çocuk sağlığının önemi…

Kadın sağlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlığın "yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli" olarak tanımlandığı toplum sağlığına bir örnektir. Sağlıklı bir çocuk ise, toplumların geleceğinde sağlıklı bir yetişkin demektir. Çocukların daha sağlıklı olması yoksulluğa karşı mücadelede en önemli sorumluluklardan biridir. Sağlıklı çocuklar, topulmda sağlıklı yetişkinlere dönüşür, kendileri, içinde bulundukları toplum ve ülkeleri için daha iyi yaşamlar sağlayabilecek yetişkinlere dönüşerek yarınlara hazırlar.

Anne çocuk sağlığı, toplum sağlığının en önemli parçasıdır. Sağlıklı çocuklar, sağlıklı annelerden doğar ve büyür. Sağlıklı büyüme ve gelişme gösteren çocuklar ise geleceğin sağlıklı anne ve babalarını oluştururlar. Anne sağlığı, aile sağlığı, sosyoekonomik durum, çevre ve sosyal destek, çocuk sağlığını etkileyen önemli faktörlerdir. Anne sağlığı, çocuk sağlığının temel bir belirleyicisidir.

Annelerin hamilelik öncesi, hamilelik dönemi ve doğum sonrasında sağlığına ve alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir. Çünkü annenin sağlığı çocuğun sağlığını doğrudan etkiler. Çocuğun en hızlı geliştiği dönem anne karnında geçirdiği dönemdir. Annenin hamilelik döneminde sağlıklı belenmesi çok önemlidir. Aynı şekilde zararlı maddeleri bünyesine almamak için özen göstermesi de gerekir ki bu maddeler çocuğun gelişimini yakından etkiler.

Anne ve çocuk sağlığı erken çocukluk dönemini içine alan bir gelişim dönemini kapsar. Bu dönem okul öncesi eğitim dönemini ifade etmektedir. Bu dönemde okul ile aile ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde kurulması anne ve çocuk sağlığını yakından ilgilendirir. Bunun için okul öncesi döneminde çok önemli olan aile katılımı çalışmaları çocuk gelişimini ve sağlığını etkilediği kadar anne sağlığına ve annenin iyilik haline de önemli katkılar sağlar. Sağlıklı ve iyi hisseden anne ve çocukların artması için okul öncesi eğitimin bilinçli bir şekilde yapılması gerekir.