Trafik; yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir. Karayolu ise, trafik için, kamunun yararlanmasına açık olan arazi şeridi, köprüler ve alanlardır.
Trafik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliğinin önemli bir dalı olan Ulaşım Mühendisliğinin bir uygulaması olarak ortaya çıkmıştır ve önemi gitgide artmaktadır. Yolların en iyi şekilde kullanılmasını, yol yapımını, yolu kullanan trafiğin gereklerine göre daha iyi geliştirilmesini sağlar.
Peki Trafik mühendisliği ne iş yapar?
Trafik mühendisi, trafik akışını analiz ederek, trafik sıkışıklığı ve kazaları önlemek için yolların tasarımını ve yönetimini planlar. Ayrıca trafik sinyalleri, işaretleri ve diğer trafik kontrol cihazlarının kurulumunu ve bakımını da yapar.
Trafik denetimi;
Trafiği denetim altına almak için ilk girişimler M.Ö. 1.yüzyılda Roma kentinde yapılmış arabaların gündüz kent içinde dolaşmaları yasaklanmıştır.
Rönesans döneminde ticaretin gelişmesiyle birlikte birçok kent, trafik denetimiyle ilgili bir takım kurallar koydular, bunlar arasında tek yön yol ve park sınırlaması da vardı. Leonardo da vinci, trafiği gidiş ve geliş olarak altlı üstlü iki düzeye ayırmayı bile düşünmüştü.
XX yüzyılın başında motor cağının başlamasıyla birlikte bilimsel trafik mühendisliği de geçerlilik kazandı ve 1903 yılında New York kentinde ilk kez trafik kodları uygulanmaya koyuldu. İngiltere’de trafiğin soldan akması, Avrupa’da sağdan gelen trafiğe yol verilmesi gibi göreneksel kurallar yasallaştırıldı. Bunların yol güvenliğini sağlayan işaretler. Otomatik trafik ışıkları ve yonca kavşak sistemleri izledi. Trafik mühendisliği kesinlikle XX. Yüzyıla özgü bir bilim dalıdır. Ortaya çıkış nedeni, motorlu taşıtların insan hayatı için yarattığı tehlikelerdir. Amacı, yaya ve motorlu araçlar için güvenli, uygun ve ekonomik trafik akışını sağlamaktadır.
Yakın zamanlarda trafik mühendisliği planlama ve tasarım aracılığıyla yolları trafiğe, kurallar ve denetim aracılığıyla da trafiği yollara uyarlamayı, böylelikle de azami verimle güvenliği bir arada götürmeyi amaçlayan bir bilim dalı olarak tanımlanmaya başlanmıştır. Böyle bir uygulaması, trafiğin akışı, tıkanıklıklar ve kazalar konusunda ayrıntılı çözümlemeler gerektirmektedir.
Kent Trafiği;
Trafik mühendisliğinin sorunları kent trafiği söz konusu olduğunda daha da artar. Çünkü araçlar kent içinde durmak ya da park etmek isteyeceklerdir. Park etme sorunu yüzünden ortaya çıkan trafik tıkanıklıklarını gidermek için park etme kuralları, her türlü duruşun yasak olduğu ana caddelerin saptanması, geri dönüşlerin yasaklaması, tek yönlü yol uygulamaları ve trafik ışıkları, kentlerde trafiğin düzenlenmesi için başvurulan başlıca yollardandır. Birçok kentte trafik yoğunluğunu azaltmak için, özel taşıtlarla ulaşım yerine, kamu ulaşımı sistemi geliştirilmiştir. Bazı kentlerde de trafik, televizyon kameraları aracılığıyla uzaktan kumandalı olarak denetlenmekte, trafik görevlileri elektronik aygıtlar aracılığıyla trafiğin akışını yönlendirmek ya da sınırlandırmak olanağına sahip bulunmaktadırlar.
Halen üzerinde çalışmakta olan yarı otomatik yol sistemleri, ana yollarda taşıtların akımını elektronik olarak düzenleyecek yeni sistemlere yol açabilecektir.
Bu bilgileri verdikten sonra; umarım gençler bu önemli bölümü tercih edip ülkemizdeki trafik sorununa bir nebze de olsa çözüm bulurlar.