Ülkemiz tarımının tüm zamanlarında farklı isimler ile Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Devlet Güvencesi ve Kamu Teşvikleri ile sürdürülmüş ve yapılan hizmetlerde kamu teşviği gerekli görülmüştür.
Türkiye’de tarımsal yayım kavramı ilk defa 1938 yılında toplanan “Birinci Köy ve Ziraat Kalkınma Kongresinde” kullanılmıştır. (Ceylan 2012).
Avrupa’da uygulanan bilgi ve metotlardan Türkiye’nin ekonomik ve sosyal şartlarına uyacak şekilde aktarılması kongrenin ana ilkelerinden biri olmuştur.
Bu amaçla tercümesi yapılan belgeler arasında, Tarımsal Yayımla ilgili olanların özel önemi vardır.
Son olarak 08.09.2006 tarihinde yürürlüğe giren “ Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin düzenlenmesine dair yönetmelik” ile Türkiye’de kamu dışı danışmanlık hizmetlerini ( Serbest Tarımsal Danışmanlık) düzenleyen ilk yasal düzenleme yapılmıştır.
Bu yönetmelik ile sivil toplum örgütleri, tarımsal danışmanlık şirketleri ve çiftçi örgütlerinin de tarımsal danışmanlık hizmeti vermelerine olanak sağlanmıştır. Yönetmelikte belirtilen hükümlere göre sertifikalandırılmış kişiler “Tarım Danışmanı” olarak adlandırılmıştır.
Yönetmelik serbest tarım danışmanı veya Tarım Yayımcısı olabilmek için esas itibari ile 120 saatlik bir sertifika programına katılımı zorunlu kılmış ise de daha sonra bu zorunluluk ortadan kaldırılmış ve Bakanlık tarafından yapılan sınavda başarılı olmak koşulu getirilmiştir.
Yıllarca devam eden bu proje ile günümüzde toplamda 6 bin sertifikalandırılmış Tarım Danışmanı bulunmaktadır.
2015 yılından bu yana ise verilen destek ve güvencesiz çalıştırma koşullarından dolayı birçok meslektaşımız mesleğini bırakmak zorunda kalmıştır.
Mağduriyetlerin giderilmesi ve meslektaşlarımızın tekrardan çiftçilerine hizmetlerine devam etmeleri için gerek TAYDAK (Türkiye Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Kurumu Derneği) gerek ise diğer meslektaşlarımız farklı platformlarda ve tüm siyasi parti vekilleri aracılığıyla yıllarca bu mağduriyetleri yetkililere duyurma gayretinde oldular ama maalesef hala bir netice alınamadı.
Tarım Danışmanları Enflasyon karşısında AÇLIKLA SINANMAKTADIRLAR…
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin desteklenmeye başladığı 2010 yılında destek miktarı 25.000 TL iken aradan geçen 12 yıl sonra destek miktarı yıllık 72.000 TL gibi kabul edilemez bir rakam olmuştur.
Geçen 12 yıllık süreçte destek artış miktarı ile danışmanlık giderleri kıyaslandığında arada uçurumlar bulunmaktadır.
Bu nedenle destek miktarının desteklenen teknik elemanların onuruna yakışır şekilde arttırılması ivedilikle yapılması gereken bir çalışmadır.
Ama maalesef ki sorunlarını dile getirmek için mesleklerinden bihaber olan Bakanların önlerini kesen Tarım Danışmanlarına verilen cevaplar mesleğe itibarı zedelemekten ve meslektaşlarımızın onurunu, umudunu kırmaktan öte bir kazanımı olmamıştır.
Bu yazı vesile ile tekrardan kamuoyu huzurunda yetkililere sesleniyorum;
Ülke tarım ve hayvancılığına alın terleri ile hizmet veren ve değerli çiftçilerimize bilgi birikimlerini aktaran TARIM DANIŞMANLARI
Emeklerinin sömürülmesine YETER diyor.