Yaşamak bir sanattır; duygularımız, hislerimiz, davranışlarımız bir sanat eseri gibi değerli olmalı. Özellikle de hayatımızdaki insan, hayvan ve objeye olan davranış şeklimiz kendimize olan güvenin ve saygının göstergesidir.

Saygı ve hoşgörü yaşam yolculuğumuzda bize mutlaka eşlik etmeli bu iki duygunun bize ve hayatımıza kattıklarına paha biçilemez.

Karşımızdaki insanların davranış ve söylemlerini (tabiiki saygı çerçevesi içinde) kişiselleştirmeden önce, bizim düşünce ve hayat tarzımıza uymasa bile, içimizde sorgulamalı ve neyi neden yapıp söylediğini anlamaya çalışıp empati duygumuzu geliştirmeliyiz.

Saygılı olmak saygı duymak;

Saygı kavramı ise bazı bireyler tarafından sanıldığının aksine yalnızca insanlarla sınırlı değil, tüm canlıların yanısıra inanç, kültür, gruplar, müesseseler vb. gibi birçok kavramı ve oluşumu kapsar. 

Kısacası saygı ve hoşgörü yalnızca yaşça veya mevki anlamında büyüklere ve zenginlere gösterilmesi gereken bir tutum değildir. 

Saygı, empati ve hoşgörü ile bir araya geldiğinde anlamlı olur. Ve tabiiki saygıyı korkuyla karıştırmamak da önemli.

Bugünden itibaren kendimizde bir farkındalık yaratıp tüm duygu ve davranış tutumlarımızı bu yönde değiştirip yaşamımızı sanata çevirmek dileği ile...

"Kişinin karşısındakine saygısı öz saygısının bir yansımasıdır."