Diyarbakır sahabeler, alimler, ilim ve irfan sahiplerinin şehri olarak bilinirken, Ashabı Kehf Mağarası'nın da şehrimizde olduğu dile getirilir.

Değerli dostlarım, kıymetli okurlarım, kadim Diyarbakır’ın doğal bereketin, ihtişamın ve güzelliğin, böylesi mübarek şahsiyetler nezdinde gerçekleştiği büyüklerimiz tarafından biz küçüklere aktarılmıştır. Hiç şüphesizdir ki Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in de Miraç günü Diyarbakır'a dualar ettiği bilinmektedir. Mamafih Eğil'deki Peygamber mezarları ise bu mühim hususiyetleri bizlere sunan en kapsamlı bilinirliktir.

Hal böyleyken, biz Diyarbakırlı gönüldaşların da bu kadim ve kıymet arz eden şahsiyetlere değer vermesi gerekmektedir. Bu her şeyden ziyade, şehrimizde yaşayan vatandaşların vazifesidir.

İmdi, gel gelelim attığımız başlığın unsuriyetine. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, Hz. Muhammed döneminde yaşadığı bilinen Mir Seyyaf’ın bulunduğu 1400 yıllık türbe kaderine terk edilmiş durumda. Büyük bir kısmı yıkılan türbe, onarılıp turizme kazandırılmayı bekliyor. Ayrıca Sur olaylarında yıkılan evlerin yerine ev ve iş yerleri yapılırken, maalesef ki bu kıymetli türbe çalışmalardan payını alamamış halde.

Keza Merkez Sur ilçesi Hançepek Mahallesi’nde bulunan ve Peygamberimiz Hz. Muhammed döneminde yaşadığı bilinen Sahabe Mir Seyyaf’ın olduğu 1400 yıllık türbe, bakımsızlıktan yıkılıyor. 5 Eylül 2008 yılında Diyarbakır’da yaşayan bir vatandaş tarafından türbenin inşa ettiği bilinirken; 2015 Sur olaylarında ağır hasar alan türbenin bir kısmı yıkılmış ve bitap düşmüş durumda.

Gazetemizin değerli muhabiri Abdullah Akyol'un da konuyla ilgili Kasım ayında yaptığı haberi söz konusu. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen halen de ciddi bir çalışma gerçekleşmedi. Ben gazetemiz vasıtasıyla bir kez daha yetkililere sesleniyorum; bu kadim şehir en güzel ihtişamını ve doğal güzelliğini böylesi manevi şahsiyetlerden almaktayken, neden türbenin bakımı gerçekleşmemiş durumda? Peygamberimiz döneminde yaşamış bir sahabenin türbesi tüm güzelliğiyle bizleri büyülümesi gerekirken, şu andaki içler acısı hali ise yüreklerimizi dağlıyor. Lütfen bir an evvel türbe ile ilgili bir çalışma gerçekleştirilsin.

Çalışmaları başlatmaları için konuyu devlet büyüklerimize arz ediyorum. Bir Diyarbakırlı olarak da çalışma gerçekleşmesi halinde şükranlarımı sunacağımı dile getirmek isterim.

Kıymetli okurlarım, bir sonraki yazımızda görüşmemiz dileğiyle. Hoşça kalın...