Yediğimiz Gıdalar Ne Kadar Sağlıklı

Dünya nüfusu hızla artmakta gıdalara olan talep de artmakla beraber yediğimiz gıdaların daha uzun süre bozulmadan dayanabilmesi, saklanabilmesi, renk, koku, tat, görüntüsünün ve albenisini artırmak için istemediğimiz ve mevzuata aykırı taklit ve tağşiş ürünler eklenebilmektedir.

 

Süt, süt tozu, bebek mamalarında melamin denen plastik sanayide kullanılan toksik maddeye rastlayabiliyoruz. Güvenilir taze veya Uht-pasterize sütler ve ürünleri tercih edilmeli.

 

Baharatlarda demir tozu, kiremit tozu veya sentetik renklendiriciler eklenerek albenisini artırmakta. Bunlar uzun süre tüketildiğinde nörolojik ve sindirim sistemimize ciddi zararlar veriyor. Baharatlar doğal renginde ve kokusunda olan güvenilir aktarlardan temin edilmeli.

 

Bozuk böceklenmiş incir, kayısı gibi meyveler kurutularak lokum veya meyve suyu yapımında yada parlak görünmesi için bal mumuyla kaplanabilmektedir. Ciddi toksik yüke maruz kalıyoruz. Taze meyveler ya da taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli.

 

Bal, pekmez, reçel ürünlerinde glikoz şurubu, renklendiriciler kullanılabilmekte obezite, kalp-damar rahatsızlıkları ve diyabet hastalıklarına davetiye çıkarmakta. Kalite standartlarına uygun gerekli onayları almış güvenilir tedarikçilerden temin edilmeli. Çikolata, alkolsüz içecekler, enerji içeceklerinde boyar maddeler, sildenafil gibi istemediğimiz kimyasal maddeler ruh sağlığı ve cinsel yaşantımıza istemediğimiz problemlere yol açmakta. Gazlı ve şekerli meşrubatalar yerine su, sade doğal maden suları, taze sıkılmış meyve suları tercihimiz olmalı.

 

Salam, sosis, sucuk, et döner ve tavuk döner gibi ayaküstü dediğimiz fast-food gıda zincirinde çokça kullanılan ürünlerdir. Bu ürünlerde sakatat ürünleri, deri, tek tırnaklı hayvan etlerine ve bağımlılık yapan monosodyum glutamat gibi katkı maddeleri mevzuata aykırı olarak eklenmektedir. Gerekli belge ve onayı almış işletmeler güvenilir yerlerden kırmızı et, tavuk ve balık taze olanını tercih etmeliyiz.

 

Unutmayın et ürünleri işlem gördükçe istemediğimiz sonuçlara daha çok rastlıyoruz.