Can eriği denince ağzımız sulanır ve yüzümüz ekşir nam-ı diğer yeşil erik. Ülkemizde nisan ortasından başlayarak 4-5 ay tezgahlarda bulunur.

1 çay bardağı can eriği(100 gram) ortalama 35 kcal enerji, 1 gram lif, 8 gram karbonhidrat ve 87 gram su içerir. Ekşi aromasıyla ağzımızda ve tat dokumuzda iz bırakan can eriği A,B,K, C vitaminleri kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller ve önemli antioksidanlar bulunur. 

Başlıca fitokimyasallar vücudumuzda oluşan serbest radikallerin zararlarına karşı bizi korur ve kanser oluşumunu engeller. Beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidan bileşiklere sahip bir meyvedir. Vücutta oluşan serbest radikaller; katarakt, gece körlüğü gibi göz hastalıklarına yol açabilir. Yeşil erik, içerdiği bu antioksidan bileşikler ile serbest radikallere karşı savaşır ve göz sağlığını korumaya destek olur. 

İçeriğindeki potasyum ile kalp kaslarının çalışmasını düzenler ve kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonu önleyebilir. Lif içeriği sayesinde kötü huylu LDL kolesterolün düşmesine de yardımcı olur. 1 çay bardağı erik günlük C vitaminin % 16’sını karşılar. C vitamini vücudumuza aldığımız demirin emilimini kolaylaştırır. 

Zengin C vitamini içeriği ile hasar görmüş damarların onarımında görev alabilir. C vitamini bağışıklığımızı daha güçlü tutar. Yeşil erik içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde antioksidan bakımından zengindir. C vitamini kollojen oluşmasını destekleyerek cilt kırışıklıklarının azalmasına yardımcı olur cilt yaşlanmasını geciktirir. Kansızlık probleminiz varsa, demir kaynağı olan kırmızı etin yanında yeşil erik ve bol yeşillik içeren bir salata tüketerek bu etkiden faydalanabilirsiniz. İçerdiği fosfor ve kalsiyum sayesinde diş ve kemik gelişimini destekler. 

100 gram can eriği günlük lif ihtiyacımızın % 6’sını karşılar. Lif bağırsak hareketliliğini artırır ve lifler yaralı bağırsak bakterilerimizin beslenmesini sağlar prebiyotik etkisi vardır. Su ve lif içeriği zengin olan bu meyvenin tüketimi sağlıklı bir bağırsak sistemi oluşmasına yardımcı olabilir.

 Bağırsak hareketlerindeki artış sayesinde kabızlık problemi azalabilir. Fazla tüketildiğinde ishal yapabilir. Can eriği glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Kan şekerini hızlı yükseltmez dengeli artar. Şeker hastaları günlük 8-10 adet yeşil eriği ara öğünlerde diyetisyen kontrolünde tüketebilir. Lif sayesinde tokluk hissi oluşturarak kilo kaybını destekler. 

Can eriği tuzla tüketildiğinde fazla sodyum alındığında tansiyon yükselmesi ve vücutta ödem oluşmasına neden olabilir. Can eriğinin tuzla tüketimi azaltılmalı ve aşırı tüketiminde eriğin faydası azalacaktır. Günlük 5 gram tuz ihtiyacımız var uzun süre fazla alınması kalp-damar rahatsızlıkları, böbrek, mide ve karaciğer gibi organlarımıza zarar verir.