Sağlık, sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.

Tam iyilik halinin sağlanması için yeterli ve dengeli beslenme, uygun egzersiz, stres yönetimi ve kaliteli uyku gibi faktörlerin yerinde yapılması lazım. 

Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenme için de vücudumuzun ihtiyacı olan gerekli enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineralleri almasını kapsar.

Bu ihtiyaçlarımız yaş, cinsiyet, boy, kilo, fiziksel aktivite durumu, beslenme alışkanlıkları, kronik hastalık, kan parametrelerine, vücut tipine göre gibi birçok duruma göre değişkenlik gösterir. 5 yaşındaki bir oyun çocuğuyla, 45 yaşındaki bir elit futbolcunun gerekli enerji, protein ihtiyaçları farklıdır. 

Kalp damar hastası birine yüksek proteinden beslerseniz kan yağ lipit seviyelerinde artış gösterir. Erkeklerin vücuduna göre kas oranı genelde kadınlardan daha fazladır, bu metabolizma hızına etki ederek vücudun enerji ihtiyacını artırır. Kilo almak veya kilo vermek vücudun dengesini etkiler, bedenimiz genelde uzun süre mevcut bulunduğu kiloyu korumak ister. Yetersiz beslenme vücuttaki tüm sistemleri olumsuz etkiler. 

Özellikle düşük enerjili diyetler yapmak ya da tek besin grubuyla beslenmek( Sadece sebze ya da meyve ya da su) sağlık açısından risk oluşturur. Yaşam kalitemizi, mental sağlığımızı yediklerimiz etkiler. Diyet sadece belli prensipleri olan bir metin değildir, diyetisyenin danışanında yaptığı beslenme hatalarını tespit ederek yaşam tarzı davranış değişikliğini oluşturur ve takibini yapar. Kilo vermek isteyen kişiler davranış değişikliği yapmadığında verdiği kiloları tekrar alması kaçınılmazdır. Popüler diyetleri sosyal medyadan görüp uygulamak sağlığımız için riskler taşır. Tansiyonu düşük birinin yeşil çay içmesi bunu uzun süre devam etmesi bilinçsizce yapması risklidir. Kürlerle beslenmesi karaciğer ve böbreğin yükünü artırabilir. 

Depremzede ezilme göçük altında kalmış birine kan potasyum miktarına bakmadan verilecek basit bir meyve suyu sağlığını ciddi etkileyebilir. Her hastalığın beslenme durumu farklıdır. Kişinin diyeti parmak izi gibidir.